Zdar borci, už dlho riešim problem s čidlom hladiny vody.Po naštartovaní zhasne, no po úbytku vody sa nerozsvieti kontrolka .Meral som napätie na kontoaktoch čidla a pri otočenom kluči tam 12V je.Skúšal som aj vymeniť iné 100 precentne funkčné čidlo a výsledok žiadny.kde haldať chybu??
dik XM 2,1TD
Zdar borci, už dlho riešim problem s čidlom hladiny vody.Po naštartovaní zhasne, no po úbytku vody sa nerozsvieti kontrolka .Meral som napätie na kontoaktoch čidla a pri otočenom kluči tam 12V je.Skúšal som aj vymeniť iné 100 precentne funkčné čidlo a výsledok žiadny.kde haldať chybu??
dik XM 2,1TD
Co jsem tak zběžně kouknul na schéma, tak to, co popisuješ je pod č. 316 - kontakt hladiny chl.kapaliny (expanzka). Jdou do něj 3 dráty, pin 1 je kostra, pin 2 jde na kontrolku v palubovce a pin 3 jde má napětí z pojistky. Nevím, jak to tam je přesně s tím kontaktem v nádobě, ten jsi taky měnil? Nebo je to součást expanzky? Já bych viděl problém právě v tom kontaktu.
Ale s tímhle jsem se zatím nesetkal a venku prší, tak se mi nechce jít se na to podívat podrobně, takže je to jen moje teorie. Určitě tu budou i zkušenější, co to už řešili.
Co jsem tak zběžně kouknul na schéma, tak to, co popisuješ je pod č. 316 - kontakt hladiny chl.kapaliny (expanzka). Jdou do něj 3 dráty, pin 1 je kostra, pin 2 jde na kontrolku v palubovce a pin 3 jde má napětí z pojistky. Nevím, jak to tam je přesně s tím kontaktem v nádobě, ten jsi taky měnil? Nebo je to součást expanzky? Já bych viděl problém právě v tom kontaktu.
Ale s tímhle jsem se zatím nesetkal a venku prší, tak se mi nechce jít se na to podívat podrobně, takže je to jen moje teorie. Určitě tu budou i zkušenější, co to už řešili. :-)
No, nedalo mi to a ještě jsem jednou na to koukal. Nejsem si jistý, ale ve schématu je před tou kontrolkou předřazená dioda. Takže podle mě je docela možné, že při otočení klíčkem se kontrolka rozsvítí, protože dostává napětí přímo z jednotky palubovky. Čímž se provede kontrola kontrolek. Po nastartování a přerušení kontaktu na plováku by se měla kontrolka rozsvítit právě přes tuto diodu v palubní desce. Jmenuje se to tuším Jednotka otáčkoměru. Jestliže ale bude ta dioda vadná, tak se prostě kontrolka nerozsvítí. V tomto případě, pokud mám pravdu je ale nutnost vytáhnout celou jednotku otáčkoměru a hledat chybu tam. Jsou tady ale podstatně chytřejší elektrikáři slaboproudaři, takže by na to mohli mrknout. Což třeba Dino, je to ve schématech na straně 162.
Je to tak? Nebo se totálně pletu?
Samozřejmě může být přerušený i vodič k žárovce v některém z konektorů po cestě. To by bylo asi i pravděpodobnější.
No, nedalo mi to a ještě jsem jednou na to koukal. Nejsem si jistý, ale ve schématu je před tou kontrolkou předřazená dioda. Takže podle mě je docela možné, že při otočení klíčkem se kontrolka rozsvítí, protože dostává napětí přímo z jednotky palubovky. Čímž se provede kontrola kontrolek. :-) Po nastartování a přerušení kontaktu na plováku by se měla kontrolka rozsvítit právě přes tuto diodu v palubní desce. Jmenuje se to tuším Jednotka otáčkoměru. Jestliže ale bude ta dioda vadná, tak se prostě kontrolka nerozsvítí. V tomto případě, pokud mám pravdu je ale nutnost vytáhnout celou jednotku otáčkoměru a hledat chybu tam. Jsou tady ale podstatně chytřejší elektrikáři slaboproudaři, takže by na to mohli mrknout. Což třeba Dino, je to ve schématech na straně 162.
Je to tak? Nebo se totálně pletu? :-) :-)
Samozřejmě může být přerušený i vodič k žárovce v některém z konektorů po cestě. To by bylo asi i pravděpodobnější.
Zdárek.Než se pustíš do neuváženého měnění dílů změř nejprve zda se signál o absenci vody dostane na svorkovnici do palubky.Cestou mezi snímačem a žárovkou je asi 5 konektorů.Podle schématu je patrné, který pin na snímači napájí kontrolku. Ta je trvale připojena na +12V společně s všemi ostatními na jedné straně a na druhé přes zmíněnou diodu na snímač.Snímač funguje tak, že pokud je utopen ve vodě je na jeho výstupu 316/3M2 +12V.To se přivede na diodu a jelikož je v nepropustném stavu nic nesvítí.Pokud nastane stav opačný je na stejném vývodu GND(zem, -pól,...).Pak dioda vede a žárovka svítí.Jinak blok žárovek označený 1 nemá nic společného s otáčkoměrem, ale je to panel uprostřed mezi grafikou a hodinami.Vedou do něj dva konektory označené J a N.Zajímá tě J8.Pokud se signál dostane až na konektor(odpojený od panelu žárovek) začni na panelu žárovek.Měřit a zase měřit.
Zdárek.Než se pustíš do neuváženého měnění dílů změř nejprve zda se signál o absenci vody dostane na svorkovnici do palubky.Cestou mezi snímačem a žárovkou je asi 5 konektorů.Podle schématu je patrné, který pin na snímači napájí kontrolku. Ta je trvale připojena na +12V společně s všemi ostatními na jedné straně a na druhé přes zmíněnou diodu na snímač.Snímač funguje tak, že pokud je utopen ve vodě je na jeho výstupu 316/3M2 +12V.To se přivede na diodu a jelikož je v nepropustném stavu nic nesvítí.Pokud nastane stav opačný je na stejném vývodu GND(zem, -pól,...).Pak dioda vede a žárovka svítí.Jinak blok žárovek označený 1 nemá nic společného s otáčkoměrem, ale je to panel uprostřed mezi grafikou a hodinami.Vedou do něj dva konektory označené J a N.Zajímá tě J8.Pokud se signál dostane až na konektor(odpojený od panelu žárovek) začni na panelu žárovek.Měřit a zase měřit.
Tak trochu jsem zaháněl nudu a hledal a hrál si. Snad to bude stačit [url=http://sweb.cz/plechr8/schema.JPG]takto[/url] označené. Mohl bych napsat i označení konektorů a čísla pinů v nich, ale na schématech se v podle typu vozu mírně liší. Liší se teda označením ty poslední dva, tak proto tak popsané na schématu.
Myslím taky, že preventivní prostříkání celých konektorů ničemu neublíží.
Tak trochu jsem zaháněl nudu a hledal a hrál si. :-) Snad to bude stačit [url=http://sweb.cz/plechr8/schema.JPG]takto[/url] označené. Mohl bych napsat i označení konektorů a čísla pinů v nich, ale na schématech se v podle typu vozu mírně liší. Liší se teda označením ty poslední dva, tak proto tak popsané na schématu. :-)
Myslím taky, že preventivní prostříkání celých konektorů ničemu neublíží.
Jasně, Dino má pravdu. Nejedná se o jednotku otáčkoměru, ale o ten panel kontrolek mezi displeji. Nějak jsem si to neuvědomil. ops: O to je to jednodušší.
Jasně, Dino má pravdu. Nejedná se o jednotku otáčkoměru, ale o ten panel kontrolek mezi displeji. Nějak jsem si to neuvědomil. :oops: O to je to jednodušší.
Problem odstranený,boli prerušné kable v konektore pri pravom prednom svetle.Dík za pomoc
Problem odstranený,boli prerušné kable v konektore pri pravom prednom svetle.Dík za pomoc