Své první XM mám teprve pár měsíců a neměl sem tolik času mu začít vychytávat mouchy, až na pár drobností, které si člověk udělá za běžného provozu.
Ale první vážnější problém, na který nedokázali přijít ani po 3 návštěvách servisu, mě dost trápí, protože se kvůli tomu nemůžu odvážit na delší vzdálenosti (víc jak 20km). Popíšu zevrubně problém a snad se zde najde dobrá duše, která poradí, kde by mohla být chyba.
Asi před měsícem se mi podařilo, že jsem vyjel nádrž uplně na sucho, po dolití benzínu z kanystru jsem v pohodě dojel domů a nebylo nic znát. Hned na to jsem jel z Jihlavy do Prahy a už od výjezdu z benzínky mi bylo divné, že se autu z ničeho nic ztratil výkon. At sem šlapal na plynový pedál sebevíc, auto nechtělo na žádný převodový stupen táhnout. Do té doby stačilo plyn jen lehce polechtat a motor dával výkon jak blázen. Ale zatím sem nic neřešil. Myslel sem si, že to bude z důvodu třeba nekvalitního benzínu.
Asi tři dny na to, přijdu k autu a nechce startovat - odešla aku. Tak sem koupil novou, o předepsaných Ah, ale z levnějšího sortimentu. Týden jezdím v pohodě, až jednou. Přijedu na parkoviště k marketu, za 30 min se vrátím a ouha, auto zase nestartuje. Benzín tam je, baterka plně nabitá, palivové čerpadlo bzučí jak má. Zkoušel sem startovat asi půl hodiny a nakonec se to chytlo. Jízda to byla úmorná, při každém řazení jsem musel sešlápnout plyn až na podlahu, jinak by na vyšší řazenou rychlost motor hned chcípnul. Přijedu domů, vypnu motor a hned ho zkouším startovat, naběhl uplně v pohodě. Večer ho zkouším startovat studený a žádný problém. Stejně mi to nedá a tak kouknu na svíčky - úplně propálené až dovnitř a celé potažené takovým rezavým povlakem. Tak sem skočil do obchodu a koupil 6 nových Eyquem svíček. Start se urychlil, ale stále neměl motor takovou živost, jako předtím. Problém se startováním se asi 4x opakoval, až před 14ti dny, jedu do Jihlavy a během jízdy mi sám od sebe zhasne motor. Nic tomu nepředcházelo, prostě se vypnul. Nastartovat se už vůbec nepodařilo. Tak sem byl odtažen do servisu, tam na to koukli a byla propálená cívka v rozdělovači. Tak to prozatímně udělali tak, že ten kontakt propájili a odjel sem domů. Za 2 dny jsem byl znova odtažen, motor chcípnul za jízdy a nestartovalo to. Tak sem tam to auto nechal týden, celé ho prohlídli, byli s ním na diagnostice - která jim ale neukázala vůbec žádnou chybu, resp. vůbec žádná data jim nevypsala a jediné, co udělali, že objednali novou cívku rozdělovače. Palivové čerpadlo v pořádku, snímač tlaku paliva taky, zapalovací kabely bez poškození. Vypadalo to, že to bude ok, ale tedka v sobotu opět chcípnul motor za jízdy, ale už tomu předcházelo cukání, škubání, jako když dochází benzín v nádrži a dojedete na nulu. Zavolal sem hned do servisu a přijel pan Paseka z Jihlavy (jinak opravdu fachtman, kdyby to bylo jakékoliv jednodušší auto než XM, je v pořádku dávno).
Otevřeli jsme kapotu motoru a já sem zkoušel startovat. Měl pocit, že jeden válec má oproti ostatním nepravidelný chod, a navíc, když startér točí motorem, tak motor vyfukuje vzduch s místa, kde by prý vůbec neměl. Pak připojil na baterku startovací kabely od svého auta, odepnul hadici od vzduchového filtru a v momentě, kdy sem startoval, nějakým sprejem začal stříkat do přívodu vzduchu do motoru. Motor nastartoval téměř hned. Nechali sme ho chvíli běžet, pak vypnuli a sám si nastartoval uplně v pohodě. Odjel sem domů a zatím jsem ještě nikam nejel, tak nevím, jak se to bude chovat. Ale 2 nové postřehy od tohoto profuku - výkon motoru se opět vrátil do běžného stavu - stačí polechtat plynový pedál a auto vystřelí jak raketa a druhý, už horší postřeh - každé cca 3 minuty mi přestane ukazovat rychloměr a přestanou se počítat ujeté kilometry.
Tak jsem z toho všeho úplně zmatený, protože bych rád na tu závadu přišel, aby se dalo řešit dál. Je nesmysl na tom autě vyměnit něco, co třeba funguje a chyba bude uplně někde jinde. A ještě jedna věc, asi bude někde kolem katalyzátoru prohnilý výfuk, protože od určité doby je motor daleko hlasitější než byl a ten rámus právě vychází někde od místa pod řadící pákou. Ale takováhle závada asi nemá vliv na běh motoru.
Tak ještě jednou díky za vaše postřehy a připomínky
Zdravím všechny XMáky,
Své první XM mám teprve pár měsíců a neměl sem tolik času mu začít vychytávat mouchy, až na pár drobností, které si člověk udělá za běžného provozu.
Ale první vážnější problém, na který nedokázali přijít ani po 3 návštěvách servisu, mě dost trápí, protože se kvůli tomu nemůžu odvážit na delší vzdálenosti (víc jak 20km). Popíšu zevrubně problém a snad se zde najde dobrá duše, která poradí, kde by mohla být chyba.
Asi před měsícem se mi podařilo, že jsem vyjel nádrž uplně na sucho, po dolití benzínu z kanystru jsem v pohodě dojel domů a nebylo nic znát. Hned na to jsem jel z Jihlavy do Prahy a už od výjezdu z benzínky mi bylo divné, že se autu z ničeho nic ztratil výkon. At sem šlapal na plynový pedál sebevíc, auto nechtělo na žádný převodový stupen táhnout. Do té doby stačilo plyn jen lehce polechtat a motor dával výkon jak blázen. Ale zatím sem nic neřešil. Myslel sem si, že to bude z důvodu třeba nekvalitního benzínu.
Asi tři dny na to, přijdu k autu a nechce startovat - odešla aku. Tak sem koupil novou, o předepsaných Ah, ale z levnějšího sortimentu. Týden jezdím v pohodě, až jednou. Přijedu na parkoviště k marketu, za 30 min se vrátím a ouha, auto zase nestartuje. Benzín tam je, baterka plně nabitá, palivové čerpadlo bzučí jak má. Zkoušel sem startovat asi půl hodiny a nakonec se to chytlo. Jízda to byla úmorná, při každém řazení jsem musel sešlápnout plyn až na podlahu, jinak by na vyšší řazenou rychlost motor hned chcípnul. Přijedu domů, vypnu motor a hned ho zkouším startovat, naběhl uplně v pohodě. Večer ho zkouším startovat studený a žádný problém. Stejně mi to nedá a tak kouknu na svíčky - úplně propálené až dovnitř a celé potažené takovým rezavým povlakem. Tak sem skočil do obchodu a koupil 6 nových Eyquem svíček. Start se urychlil, ale stále neměl motor takovou živost, jako předtím. Problém se startováním se asi 4x opakoval, až před 14ti dny, jedu do Jihlavy a během jízdy mi sám od sebe zhasne motor. Nic tomu nepředcházelo, prostě se vypnul. Nastartovat se už vůbec nepodařilo. Tak sem byl odtažen do servisu, tam na to koukli a byla propálená cívka v rozdělovači. Tak to prozatímně udělali tak, že ten kontakt propájili a odjel sem domů. Za 2 dny jsem byl znova odtažen, motor chcípnul za jízdy a nestartovalo to. Tak sem tam to auto nechal týden, celé ho prohlídli, byli s ním na diagnostice - která jim ale neukázala vůbec žádnou chybu, resp. vůbec žádná data jim nevypsala a jediné, co udělali, že objednali novou cívku rozdělovače. Palivové čerpadlo v pořádku, snímač tlaku paliva taky, zapalovací kabely bez poškození. Vypadalo to, že to bude ok, ale tedka v sobotu opět chcípnul motor za jízdy, ale už tomu předcházelo cukání, škubání, jako když dochází benzín v nádrži a dojedete na nulu. Zavolal sem hned do servisu a přijel pan Paseka z Jihlavy (jinak opravdu fachtman, kdyby to bylo jakékoliv jednodušší auto než XM, je v pořádku dávno).
Otevřeli jsme kapotu motoru a já sem zkoušel startovat. Měl pocit, že jeden válec má oproti ostatním nepravidelný chod, a navíc, když startér točí motorem, tak motor vyfukuje vzduch s místa, kde by prý vůbec neměl. Pak připojil na baterku startovací kabely od svého auta, odepnul hadici od vzduchového filtru a v momentě, kdy sem startoval, nějakým sprejem začal stříkat do přívodu vzduchu do motoru. Motor nastartoval téměř hned. Nechali sme ho chvíli běžet, pak vypnuli a sám si nastartoval uplně v pohodě. Odjel sem domů a zatím jsem ještě nikam nejel, tak nevím, jak se to bude chovat. Ale 2 nové postřehy od tohoto profuku - výkon motoru se opět vrátil do běžného stavu - stačí polechtat plynový pedál a auto vystřelí jak raketa a druhý, už horší postřeh - každé cca 3 minuty mi přestane ukazovat rychloměr a přestanou se počítat ujeté kilometry.
Tak jsem z toho všeho úplně zmatený, protože bych rád na tu závadu přišel, aby se dalo řešit dál. Je nesmysl na tom autě vyměnit něco, co třeba funguje a chyba bude uplně někde jinde. A ještě jedna věc, asi bude někde kolem katalyzátoru prohnilý výfuk, protože od určité doby je motor daleko hlasitější než byl a ten rámus právě vychází někde od místa pod řadící pákou. Ale takováhle závada asi nemá vliv na běh motoru.
Tak ještě jednou díky za vaše postřehy a připomínky
12.06.2012 19:01 -
Re: Chcípání motoru a nenastartování XM(Y4) V6 24v 147Kw
Podívej,je to blbí,že ti to tady píšu,ale pokud nepřišli na nic v servisu na přístrojích ,tak ti tady těžko od monitoru někdo poradí co s tím. to je na 100% nemožné.
Pravdu máš v tom,že děravej výfuk na tvou závadu nemá žádnej vliv. mě takhle chcípal motor za jízdy u 2,5 td,hned na to ale normálně zase chytl a jel.nikdo neví čím to bylo. vyčistil jsem snad vše ,kontakty na řídící jednotce a na všem co by s tím mohlo mít něco společnýho,ale nevím jestli to pomohlo nebo ne.zas tak často to nedělalo.ztráta výkonu může být třeba přeskočeným rozvoďákem o jeden zub a pak to špatně startuje a jede,ale zase když ti do sání pán stříknul éterovej sprej nebo co to bylo a chytlo to a jelo to normálně,tak to tím nebude.
Fakt ti tady od monitoru nikdo neporadí.
Podívej,je to blbí,že ti to tady píšu,ale pokud nepřišli na nic v servisu na přístrojích ,tak ti tady těžko od monitoru někdo poradí co s tím. to je na 100% nemožné.
Pravdu máš v tom,že děravej výfuk na tvou závadu nemá žádnej vliv. mě takhle chcípal motor za jízdy u 2,5 td,hned na to ale normálně zase chytl a jel.nikdo neví čím to bylo. vyčistil jsem snad vše ,kontakty na řídící jednotce a na všem co by s tím mohlo mít něco společnýho,ale nevím jestli to pomohlo nebo ne.zas tak často to nedělalo.ztráta výkonu může být třeba přeskočeným rozvoďákem o jeden zub a pak to špatně startuje a jede,ale zase když ti do sání pán stříknul éterovej sprej nebo co to bylo a chytlo to a jelo to normálně,tak to tím nebude.
Fakt ti tady od monitoru nikdo neporadí.
12.06.2012 21:53 -
Díky, já po nikom nechci přesnou diagnostiku od monitoru, to je mi naprosto jasný, že nikdo není děd Vševěd. Ale chtěl sem tu pouze představit svůj problém a pokud se někdy stane, že by měl někdo aspoň přibližné zdání, kde by mohl být zakopaný pes, je to jen dobře a uvítám každou radu, i kdyby jen zcela obecnou a orientační.
Díky, já po nikom nechci přesnou diagnostiku od monitoru, to je mi naprosto jasný, že nikdo není děd Vševěd. Ale chtěl sem tu pouze představit svůj problém a pokud se někdy stane, že by měl někdo aspoň přibližné zdání, kde by mohl být zakopaný pes, je to jen dobře a uvítám každou radu, i kdyby jen zcela obecnou a orientační.
12.06.2012 23:52 -
147 kw nemá řemen ale řetez si myslím ale může to taky být už unava materialu,palivovej filtr,katalyzator,nějaký čidla chce to jít po elektronice prozkoušet čidla,kontakty atd... muže to být prkotina ale mám v 6 24v 140kw a nikdy se zatím nic takovýho nestalo akorát potřebuju poradit taky a to kde bych našel relé polohy plynového pedálu??? do 4 tis./ot./min auto mrtvý a od 4 tis.to jede jako kráva poradíte někdo???díky lidi
147 kw nemá řemen ale řetez si myslím ;-)ale může to taky být už unava materialu,palivovej filtr,katalyzator,nějaký čidla chce to jít po elektronice prozkoušet čidla,kontakty atd... muže to být prkotina ale mám v 6 24v 140kw a nikdy se zatím nic takovýho nestalo akorát potřebuju poradit taky a to kde bych našel relé polohy plynového pedálu??? do 4 tis./ot./min auto mrtvý a od 4 tis.to jede jako kráva poradíte někdo???díky lidi:-(
13.06.2012 09:14 -
Talatzek: Je to sice nepravděpodobný, že by to kvůli tomu hůře jelo, ale co třeba snímač otáček na klice (no, i když, pokud nedává úplně správné informace...)? Nevím teda, jaký je k tomu přístup u V6, ale obvykle bývá vidět na převodovce těsně vedle příruby k motoru (jakoby nad spojkou). Nebo někde přehnitý kabel (zvlášť od ŘJ dále - obvykle bývá tažen buď pod chladičem nebo u 2,1TD mám jakoby nad vstřikovacím čerpadlem takovou umělohmotnou lištu a tudy je tento svazek veden. Ty kabely ke svíčkám proměřovali jen natažené nebo s nimi zkoušeli i hýbat? On může být v jedné poloze dobrý, ale jak se jinak ohne, už je to jinak. Je sice fakt, že kvůli jednomu válci nevysadí celý motor, ale když bylo řečeno, že by prý měl jeden válec nějak vysazovat... Za jízdy Ti to chcípá v tahu nebo jen pokud pustíš plyn? Jenže tohle všechno by se nedalo jen tak "restartovat" startovacím sprejem... Ale frantíci umí překvapit a je u nich všechno možný.
kubanecxm: Já mám pocit, že řetěz měla jen 12V verze. Obě 24V, že měly už řemen.
Talatzek: Je to sice nepravděpodobný, že by to kvůli tomu hůře jelo, ale co třeba snímač otáček na klice (no, i když, pokud nedává úplně správné informace...)? Nevím teda, jaký je k tomu přístup u V6, ale obvykle bývá vidět na převodovce těsně vedle příruby k motoru (jakoby nad spojkou). Nebo někde přehnitý kabel (zvlášť od ŘJ dále - obvykle bývá tažen buď pod chladičem nebo u 2,1TD mám jakoby nad vstřikovacím čerpadlem takovou umělohmotnou lištu a tudy je tento svazek veden. Ty kabely ke svíčkám proměřovali jen natažené nebo s nimi zkoušeli i hýbat? On může být v jedné poloze dobrý, ale jak se jinak ohne, už je to jinak. Je sice fakt, že kvůli jednomu válci nevysadí celý motor, ale když bylo řečeno, že by prý měl jeden válec nějak vysazovat... Za jízdy Ti to chcípá v tahu nebo jen pokud pustíš plyn? Jenže tohle všechno by se nedalo jen tak "restartovat" startovacím sprejem... Ale frantíci umí překvapit a je u nich všechno možný. :-)
kubanecxm: Já mám pocit, že řetěz měla jen 12V verze. Obě 24V, že měly už řemen.
13.06.2012 14:28 -
Uplne suhlasim s majkem, co sa tyka kablu, startovaciho spreja a snimaca otacek.
A zaroven sa mu chcem podakovat. Obcas mi trolinku skube motor pri nizkych otackach a akurat mna napadel ten snimac otacek, jak to tady citam Tak dik
Uplne suhlasim s majkem, co sa tyka kablu, startovaciho spreja a snimaca otacek.
A zaroven sa mu chcem podakovat. Obcas mi trolinku skube motor pri nizkych otackach a akurat mna napadel ten snimac otacek, jak to tady citam :-) Tak dik:palec
13.06.2012 21:05 -
Wallcorf: Což mě to škube taky, není to moc, ale je to nepříjemné, určitě to budu řešit. Ten snímač otáček to být může a nemusí, je to fakt loterie (to spíš např. horší kabely ke snímači atd. - to čidlo by mělo mít snad nějaký odpor, někde jsem i četl jaký, ale už nevím, kde nebo kolik to bylo). Už jsem tohle řešil dřív, akorát u benzina, jelikož jsem měl druhý auto na díly, které to nedělalo, vyměnil jsem půlku elektriky na motoru (včetně těch snímačů) a stejně to bylo prd platný a nic nepomohlo... Tohle jsou takoví staří šotci.
Jo, nakonec jsem to vlastně částečně vyřešil. Horší ložisko uložení delší poloosy. Ještě nebylo vysypané, ale vůle v něm byla statečná. Nehučelo, nebouchalo, nic, akorát to kopalo (i když tedy nejen při částečném zatížení - při vyřazení zas neplechu nedělalo).
Wallcorf: Což mě to škube taky, není to moc, ale je to nepříjemné, určitě to budu řešit. Ten snímač otáček to být může a nemusí, je to fakt loterie (to spíš např. horší kabely ke snímači atd. - to čidlo by mělo mít snad nějaký odpor, někde jsem i četl jaký, ale už nevím, kde nebo kolik to bylo). Už jsem tohle řešil dřív, akorát u benzina, jelikož jsem měl druhý auto na díly, které to nedělalo, vyměnil jsem půlku elektriky na motoru (včetně těch snímačů) a stejně to bylo prd platný a nic nepomohlo... Tohle jsou takoví staří šotci.
Jo, nakonec jsem to vlastně částečně vyřešil. Horší ložisko uložení delší poloosy. Ještě nebylo vysypané, ale vůle v něm byla statečná. Nehučelo, nebouchalo, nic, akorát to kopalo (i když tedy nejen při částečném zatížení - při vyřazení zas neplechu nedělalo).
14.06.2012 07:26 -
Majk: Presne jak povidas... Neskube to moc ale je to neprijemne.
Ja si nemyslim, ze by to u mna byla mechanicka chyba. Ono mi to skube pri jemnem plynu asi tak do 1800-1900 otacek. Ale ked temu nalozim plny baganec, auto sa zebere bez skubani. Alebo by to este mohla byt tryska, protoze nekedy klepe a pri plnem plyne pri akceleracii mi okolo 4000 ot. vyleti z vyfuku husty cerny dym (nerobim to casto ale obcas to potrebuje "vyhadzat susne" ). Dokonca sa mi aj zda, ze mi stupla spotreba
Majk: Presne jak povidas... Neskube to moc ale je to neprijemne.
Ja si nemyslim, ze by to u mna byla mechanicka chyba. Ono mi to skube pri jemnem plynu asi tak do 1800-1900 otacek. Ale ked temu nalozim plny baganec, auto sa zebere bez skubani. Alebo by to este mohla byt tryska, protoze nekedy klepe a pri plnem plyne pri akceleracii mi okolo 4000 ot. vyleti z vyfuku husty cerny dym (nerobim to casto ale obcas to potrebuje "vyhadzat susne" :-d). Dokonca sa mi aj zda, ze mi stupla spotreba :-(
14.06.2012 08:22 -
Talatzek: Teď jsem si Tvůj post přejel ještě jednou... Koukals na ukostření, jak vypadá? Zas, je to trochu nepravděpodobné, ale může to dělat více věcí naráz a tohle k tomu přispívá (prostě a sprostě se vysere víc věcí najednou - což se klidně stát může).
EDIT vsuvka: Jak píše kubanecxm o katíku, mě tak z ničeho nic napadlo, opravdu se do něj podívej. Ona nemusí být díra ve výfuku (uštíplý kus katíku může klidně dělat hodně podobný zvuk), ale může být uštíplá část mřížky katalyzátoru a to už by tyhle koniny dělat mohlo. Záleží, jak se tam ten uštíplý kus mrdlá, ale teoreticky může ucpat výfuk až tak, že "udusí" motor (pokud máš těsný výfuk a silnou ruku, udusíš ho klidně i přitlačenou rukou na koncovce výfuku). Zvýšený odpor ve výfuku pak může být příčinou horších parametrů motoru (horší "výplach" válce - energie pístu, která může být "použita" na točivý moment ke kolům se ztrácí v potřebě přetlačit odpor ve výfuku.
Wallcorf: Když se mi před dvěma měsíci vys-al Lucas, doufal jsem, že to Lucas není, tak jsem zkoušel nejdřív řešit věci okolo. Zjistil jsem, že je v háji referenční vstřikovač (asi to na něj jezdilo i před tím, cukání bylo znatelnější, ale jinak nebyl problém). Když jsem vyměnil vstřikovač, auto stále zlobilo (díky v háji čerpadlu), tak jsem ještě nechal všechny vstřiky proměřit a ty byly naprosto v pohodě (nekapaly atd.). Nechal jsem tedy opravit čerpadlo (vyštíplá vačka předvstřiku - oprava vyšla na 5 tisíc CZK i s materiálem a přetěsněním) a cukání částečně ustalo, ale stejně to trochu občas dělá. Vstřiky bych tedy řekl, že ne-e. A že mě osobně to hulí při prudkém přidání plynu, tak to přisuzuji vyřazenému podtlakovému ovládání EGR ventilu.
Talatzek: Teď jsem si Tvůj post přejel ještě jednou... Koukals na ukostření, jak vypadá? Zas, je to trochu nepravděpodobné, ale může to dělat více věcí naráz a tohle k tomu přispívá (prostě a sprostě se vysere víc věcí najednou - což se klidně stát může).
EDIT vsuvka: Jak píše kubanecxm o katíku, mě tak z ničeho nic napadlo, opravdu se do něj podívej. Ona nemusí být díra ve výfuku (uštíplý kus katíku může klidně dělat hodně podobný zvuk), ale může být uštíplá část mřížky katalyzátoru a to už by tyhle koniny dělat mohlo. Záleží, jak se tam ten uštíplý kus mrdlá, ale teoreticky může ucpat výfuk až tak, že "udusí" motor (pokud máš těsný výfuk a silnou ruku, udusíš ho klidně i přitlačenou rukou na koncovce výfuku). Zvýšený odpor ve výfuku pak může být příčinou horších parametrů motoru (horší "výplach" válce - energie pístu, která může být "použita" na točivý moment ke kolům se ztrácí v potřebě přetlačit odpor ve výfuku.
Wallcorf: Když se mi před dvěma měsíci vys-al Lucas, doufal jsem, že to Lucas není, tak jsem zkoušel nejdřív řešit věci okolo. Zjistil jsem, že je v háji referenční vstřikovač (asi to na něj jezdilo i před tím, cukání bylo znatelnější, ale jinak nebyl problém). Když jsem vyměnil vstřikovač, auto stále zlobilo (díky v háji čerpadlu), tak jsem ještě nechal všechny vstřiky proměřit a ty byly naprosto v pohodě (nekapaly atd.). Nechal jsem tedy opravit čerpadlo (vyštíplá vačka předvstřiku - oprava vyšla na 5 tisíc CZK i s materiálem a přetěsněním) a cukání částečně ustalo, ale stejně to trochu občas dělá. Vstřiky bych tedy řekl, že ne-e. A že mě osobně to hulí při prudkém přidání plynu, tak to přisuzuji vyřazenému podtlakovému ovládání EGR ventilu. :-p
15.06.2012 06:41 -
Sakra, nestras mna s cerpadlem. Ja mam lukasa a nikdo to pry nechce opravovat Nevis nekoho dobreho poradit?
Sakra, nestras mna s cerpadlem. Ja mam lukasa a nikdo to pry nechce opravovat:-( Nevis nekoho dobreho poradit?
15.06.2012 09:38 -
Ahojte.
Pred nejakým časom som sa tiež zmieňoval o tomto probléme na mojom XM. Začalo to na výlete na východe Slovenska. Asi po 10 km auto bez predchádzajúcej výstrahy zhaslo. Asi po 5minútach "odborného bádania" som si povedal " Naštartuješ, alebo bude zábava - a naštartovalo " Dlhší čas nič a cez letné horúčavy sa to opakovalo, ale už tak po prejdení cca 200m , niekoľkokrát. V chybovom hlásení bolo zaznamenané: STRATA NAPÁJANIA HLAVNEJ JEDNOTKY. Predpokladám, že aj vo Vašich prípadoch sú zdroje poruchy tie isté - ukostrenie, zhnité vodiče a zaoxidované svorkovnice. To sa už takým deduškom stáva A pri použitek kvalite vodičov našich francúzskych kamošov môžeme byť len radi, : Že ještě hoří !, ako by zaspievali Brontosauři. Presvedčil som sa o tom aj nedávno, keď mi zostalo spolujazdcove okno otvorené. Vymenil som tlačítko ( pohol som prívodnými vodičmi ) a chvíľu to fachčilo. Asi po mesiaci detto. Dolu tapec a meral som. Motorček -O.K., tlačítko -O.K., impulz od tlačítka po svorkovnicu v tapacíre ( posledná pred motorčekom ) - O.K a na motorček už nie. Prestrek svorkovnice a oprava ukončená !
Želám príjemné čistenie a mastenie kontaktov spojov .....
ANDY
Ahojte.
Pred nejakým časom som sa tiež zmieňoval o tomto probléme na mojom XM. Začalo to na výlete na východe Slovenska. Asi po 10 km auto bez predchádzajúcej výstrahy zhaslo. Asi po 5minútach "odborného bádania" som si povedal " Naštartuješ, alebo bude zábava - a naštartovalo " Dlhší čas nič a cez letné horúčavy sa to opakovalo, ale už tak po prejdení cca 200m , niekoľkokrát. V chybovom hlásení bolo zaznamenané: STRATA NAPÁJANIA HLAVNEJ JEDNOTKY. Predpokladám, že aj vo Vašich prípadoch sú zdroje poruchy tie isté - ukostrenie, zhnité vodiče a zaoxidované svorkovnice. To sa už takým deduškom stáva:-)))) A pri použitek kvalite vodičov našich francúzskych kamošov môžeme byť len radi, : Že ještě hoří !, ako by zaspievali Brontosauři. Presvedčil som sa o tom aj nedávno, keď mi zostalo spolujazdcove okno otvorené. Vymenil som tlačítko ( pohol som prívodnými vodičmi ) a chvíľu to fachčilo. Asi po mesiaci detto. Dolu tapec a meral som. Motorček -O.K., tlačítko -O.K., impulz od tlačítka po svorkovnicu v tapacíre ( posledná pred motorčekom ) - O.K a na motorček už nie. Prestrek svorkovnice a oprava ukončená !
Želám príjemné čistenie a mastenie kontaktov spojov .....:-d
ANDY
15.06.2012 14:27 -
Díky všem za velice podnětné příspěvky Udělám si víkend otázek a odpovědí a prolezu v autě, co budu moct, abych konečně viděl, v jakym je to všechno stavu.
majk.z: Podle VIN na citroen servisu mám v motoru řetěz, prý se dával do všech 24V se 147 Kw výkonem a až ten nový 24V motor se sníženým výkonem kvůli emisím má řemen.
Jinak za jízdy to chcípá v tahu plynu. Na volnoběh to nemá problém. Akorát v tom servisu mi říkali, že to měli natočené 3h pak si to samo od sebe zhaslo. Ale nepřišli na to, co to je. Sehnal sem tedka z neut elektroschémata na XM, tak s tím se bude moc líp přeměřovat elektrika.
Díky všem za velice podnětné příspěvky ;-) Udělám si víkend otázek a odpovědí a prolezu v autě, co budu moct, abych konečně viděl, v jakym je to všechno stavu.
majk.z: Podle VIN na citroen servisu mám v motoru řetěz, prý se dával do všech 24V se 147 Kw výkonem a až ten nový 24V motor se sníženým výkonem kvůli emisím má řemen.
Jinak za jízdy to chcípá v tahu plynu. Na volnoběh to nemá problém. Akorát v tom servisu mi říkali, že to měli natočené 3h pak si to samo od sebe zhaslo. Ale nepřišli na to, co to je. Sehnal sem tedka z neut elektroschémata na XM, tak s tím se bude moc líp přeměřovat elektrika.
15.06.2012 21:20 -
A nebudes mnet zasraty palivovy system? Mozno proto na volnobeh fici, ze stiha doplnat palivo.
Cerpadlo ti mozno nataha moze tam byt nejaky malinky bordel, ktery to zas ucpe. Ciste teoreticky...
A nebudes mnet zasraty palivovy system? Mozno proto na volnobeh fici, ze stiha doplnat palivo.
Cerpadlo ti mozno nataha moze tam byt nejaky malinky bordel, ktery to zas ucpe. Ciste teoreticky...
16.06.2012 13:40 -
Jejda, to se omlouvám za mystifikaci, s těmi rozvody. Každopádně, to neznamená, že nemůže být řetěz přeskočen, ale to by musel nejdříve chrastit, pokud byl správně vyměněn (pokud byl měněn), problém by to dělat nemělo.
Jejda, to se omlouvám za mystifikaci, s těmi rozvody. :nevim Každopádně, to neznamená, že nemůže být řetěz přeskočen, ale to by musel nejdříve chrastit, pokud byl správně vyměněn (pokud byl měněn), problém by to dělat nemělo.
17.06.2012 12:44 -
Wallcorf: To už mě taky napadlo, jestli to náhodou není nějakýmy hnusy z nádrže, protože tyhle problémy to dělá od té doby, co jsem nedopatřením dojel uplně na nulu a musel sem s kanystry pro benzín. Tak jestli se tím nerozvířily nějaké usazeniny ze spodka nádrže.
Wallcorf: To už mě taky napadlo, jestli to náhodou není nějakýmy hnusy z nádrže, protože tyhle problémy to dělá od té doby, co jsem nedopatřením dojel uplně na nulu a musel sem s kanystry pro benzín. Tak jestli se tím nerozvířily nějaké usazeniny ze spodka nádrže.
17.06.2012 23:38 -
pokud ti to začalo po vyjetí nádrže do sucha, tak může být problém v čerpadle nebo zacpanýma vstřikama / palivovým filtrem pokud je/ od bordelu ze dna.
Pokud ti chcípne auto z ničeho nic a svítí obě kontrolky na klávesnici Imo, tak je většinou problém v pojistkový skříňce v motoru před vzduchovým filtrem - vypálené kontakty - vyčistit nebo vyměnit (event. kostra motoru či ŘJ).
U řetězu to rozvody nebudou, není to haťapka od folksvágnu.
Kup u pumpy lahvičku na čištění vstřiků, dej 100 oktanovej benál a doufej, že se to pustí - to je to nejlacinější řešení. (levnější je už jen acylpyrin mezi hlavy).
pokud ti to začalo po vyjetí nádrže do sucha, tak může být problém v čerpadle nebo zacpanýma vstřikama / palivovým filtrem pokud je/ od bordelu ze dna.
Pokud ti chcípne auto z ničeho nic a svítí obě kontrolky na klávesnici Imo, tak je většinou problém v pojistkový skříňce v motoru před vzduchovým filtrem - vypálené kontakty - vyčistit nebo vyměnit (event. kostra motoru či ŘJ).
U řetězu to rozvody nebudou, není to haťapka od folksvágnu.
Kup u pumpy lahvičku na čištění vstřiků, dej 100 oktanovej benál a doufej, že se to pustí - to je to nejlacinější řešení. (levnější je už jen acylpyrin mezi hlavy).
18.06.2012 02:11 -
Sprav ci ti radi klokan a okrem toho este skus vycistit saci kos nadrze. Ja sem tam mnel taky bordel, ze mi scuclo mackaci gumenu pumpicku na tahani nafty. Taky mi to vtedy chcipalo a jelo to len na volnobeh. Kebych nemnel tu pumpicku ale el. cerpadlo, tak bych na to nedosel.
Sprav ci ti radi klokan a okrem toho este skus vycistit saci kos nadrze. Ja sem tam mnel taky bordel, ze mi scuclo mackaci gumenu pumpicku na tahani nafty. Taky mi to vtedy chcipalo a jelo to len na volnobeh. Kebych nemnel tu pumpicku ale el. cerpadlo, tak bych na to nedosel.
18.06.2012 02:32 -
Klokan: Nejen Hromada Technických Problémů, ale i Trochu Sravé Investice mají s rozvody dost zásadní problémy (1,2 a 1,4 TSi).
Každopádně, jak jsem psal, u PSA V6 by to muselo být špatnou montáží. Řetězové rozvody, aby přeskočily "únavou", musí před tím sakra chrastit.
Klokan: Nejen Hromada Technických Problémů, ale i Trochu Sravé Investice mají s rozvody dost zásadní problémy (1,2 a 1,4 TSi).
Každopádně, jak jsem psal, u PSA V6 by to muselo být špatnou montáží. Řetězové rozvody, aby přeskočily "únavou", musí před tím sakra chrastit.
24.06.2012 20:45 -
pro Majka tak mě to nedalo a zalouskal sem v knihách a na XM v6 24v 147kw je pohon vyřešený řetězem a nee rozvodovým řemenem
pro Majka tak mě to nedalo a zalouskal sem v knihách a na XM v6 24v 147kw je pohon vyřešený řetězem a nee rozvodovým řemenem :palec