Zdravim... Po dlhej dobe ma moja xm yradila .. Vzdal som sa na cestu dlhu 12km po cca 9km mi zacal trhat motor tak som yastal dole kopcom a dolial benzin. Mal akurat dojst a mzslel som ze je to sposobene nedostatkom stavy.. Dole kopcom som nastartoval a dosli sme do ciela ale beda... zasa zo skakajucim motorom. Vypol som motor a isiel vybavit veci, ked som sa vratil, tak uz vobec nechcelo chytit a na druhy pokus uz zasa zacal chrcat central, takze baterka bola v tahu... isel som ju dat kamosovi nabit a po nabiti som si vsimol ze mi kontrolka dobijania slabucko svietila... po nastartovani zhasla uplne kym sme dosli domov zasa zacala svietit na cca70 perc. vykonu.... Pred domom som pripojil merak na baterku a pri zapnutom motore som mal len 11,8 V a klesalo to lebo som zapol aj svetla... Tak sme mysleli ze alternator nedava stavu, ale preco mi nesvietila kontrolka dobijania??? O dve hodiny sme sa chceli pustit do opravy pripojili sme zasa merak na baterku, nastartovali a hla... ....dobijalo na 13,8 V. Na druhy den som niesol kamarata do susednej dediny cca 5km, ked sme sa vracali po tej nasej tankodromovej ceste 3 triedy tak som si vsimol ze mi pohasli stretavacky a na kratko slabo svietilo nabijanie, potom uplne zhaslo, ale svetla uz nezosilneli...
Sucasny stav:
V prvej ani druhej polohe kluca mi vobec nesvieti dobijanie, raz za cas sa pomalicky slabo rozsvieti a potom pomaly zhasne, ale nedobija ani ked nesvieti a motor bezi.
Preto sa pytam:
1. Je vadny alternator??? diody ani regler podla mna nemozu bit vadne, pretoze to by nedobijal vkuse a nie ze raz dobija a potom nie...
2. Neviete niekto kde najdem ten kablik co ma budit alternator?? Mam tam na nom totiz iba jeden drat a ten neviem kde ide, je na nom cca 2V. Kable k plusu baterie a kostru nepocitam... Ale ako moze cez ten jeden kablik budit aj davat kontrolke status??? Potrbujem zistit kam ten kablik ide, mozno je niektory konektor spinavy... /bezna vada xm/
3. Ako najlahsie zistim ci je vadny alternator?? Regler je na nom... U XM V6 24V Y3 sa k nemu vobec neda lahko dostat
Za vsetky napady a rady vopred dakujem...
Zdravim... Po dlhej dobe ma moja xm yradila :( .. Vzdal som sa na cestu dlhu 12km po cca 9km mi zacal trhat motor tak som yastal dole kopcom a dolial benzin. Mal akurat dojst a mzslel som ze je to sposobene nedostatkom stavy.. Dole kopcom som nastartoval a dosli sme do ciela ale beda... zasa zo skakajucim motorom. Vypol som motor a isiel vybavit veci, ked som sa vratil, tak uz vobec nechcelo chytit a na druhy pokus uz zasa zacal chrcat central, takze baterka bola v tahu... isel som ju dat kamosovi nabit a po nabiti som si vsimol ze mi kontrolka dobijania slabucko svietila... po nastartovani zhasla uplne kym sme dosli domov zasa zacala svietit na cca70 perc. vykonu.... Pred domom som pripojil merak na baterku a pri zapnutom motore som mal len 11,8 V a klesalo to lebo som zapol aj svetla... Tak sme mysleli ze alternator nedava stavu, ale preco mi nesvietila kontrolka dobijania??? O dve hodiny sme sa chceli pustit do opravy pripojili sme zasa merak na baterku, nastartovali a hla... ....dobijalo na 13,8 V. Na druhy den som niesol kamarata do susednej dediny cca 5km, ked sme sa vracali po tej nasej tankodromovej ceste 3 triedy tak som si vsimol ze mi pohasli stretavacky a na kratko slabo svietilo nabijanie, potom uplne zhaslo, ale svetla uz nezosilneli...
Sucasny stav:
V prvej ani druhej polohe kluca mi vobec nesvieti dobijanie, raz za cas sa pomalicky slabo rozsvieti a potom pomaly zhasne, ale nedobija ani ked nesvieti a motor bezi.
Preto sa pytam:
1. Je vadny alternator??? diody ani regler podla mna nemozu bit vadne, pretoze to by nedobijal vkuse a nie ze raz dobija a potom nie...
2. Neviete niekto kde najdem ten kablik co ma budit alternator?? Mam tam na nom totiz iba jeden drat a ten neviem kde ide, je na nom cca 2V. Kable k plusu baterie a kostru nepocitam... Ale ako moze cez ten jeden kablik budit aj davat kontrolke status??? Potrbujem zistit kam ten kablik ide, mozno je niektory konektor spinavy... /bezna vada xm/
3. Ako najlahsie zistim ci je vadny alternator?? Regler je na nom... U XM V6 24V Y3 sa k nemu vobec neda lahko dostat :(
Za vsetky napady a rady vopred dakujem...
Zavada bola v studenom spoji pri uhlikoch, tie plechove vodice a spoj na kontakt do reglera, mal sice odpor 180 ohmov, ale pri prudovom zatazeni je to vlastne nekoneco a aj tie slabe spoje sa prepalia, po zaletovani je vsetko ok a pekne zasa dobija na 14,0 Volt
Odpoviem si sam, ale snad to pomoze aj inym....
Zavada bola v studenom spoji pri uhlikoch, tie plechove vodice a spoj na kontakt do reglera, mal sice odpor 180 ohmov, ale pri prudovom zatazeni je to vlastne nekoneco a aj tie slabe spoje sa prepalia, po zaletovani je vsetko ok a pekne zasa dobija na 14,0 Volt :)