Ahoj, všichni. Jelikož mám auto 2 roky a nikdy jsem na žádném předchozím neměnila spodní čepy, tak nyní nevím, jak je dát pryč a vyměnit za nové. Měním všechny čepy na předku včetně tyček stabilizátoru. Auto je momentálně na špalkách a čep nelze vyndat. Kde se dá sehnat přípravek na vyndání nebo jak to rychle vyrobit. Silentbloky v ramenech se zřejmě musí nalisovat. A dál jak sundat připečený brzdový kotouč, šroubky šly snadno vytočit, kotouč je tam snad svařený. Nepomohl ani odrezovač ani brzdovka ani poklep. Autogen nemám. Kotouče mám bohužel ty většího průměru a moc k mání nejsou, na autě, co mám na díly jsou dobré, tak chci použít tyto. Musím na stk, tak mě čas tlačí. Dík za případnou radu.
Ahoj, všichni. Jelikož mám auto 2 roky a nikdy jsem na žádném předchozím neměnila spodní čepy, tak nyní nevím, jak je dát pryč a vyměnit za nové. Měním všechny čepy na předku včetně tyček stabilizátoru. Auto je momentálně na špalkách a čep nelze vyndat. Kde se dá sehnat přípravek na vyndání nebo jak to rychle vyrobit. Silentbloky v ramenech se zřejmě musí nalisovat. A dál jak sundat připečený brzdový kotouč, šroubky šly snadno vytočit, kotouč je tam snad svařený. Nepomohl ani odrezovač ani brzdovka ani poklep. Autogen nemám. Kotouče mám bohužel ty většího průměru a moc k mání nejsou, na autě, co mám na díly jsou dobré, tak chci použít tyto. Musím na stk, tak mě čas tlačí. Dík za případnou radu.
17.07.2014 20:49 -
Re: Potřebuji prosím poradit, jak vyměnit spodní čepy
Spodní čepy je lepší vyndavat ve svěráku, tzn. srazit ho z ramene, srazit i čep řízení, odšroubovat poloosu a sundat z pístnice. Čep by tam měl být zajištěn proti pootočení zaklepáním do vybrání v těhlici. Závity jsou normálně pravé. Ale i v tom svěráku je to děs a hrůza. Hlavní je ho odjistit, jinak ho nevyndáš. Pokoušel jsem se vyklepat, bral na to hasák apod. a je to šílená práce...
Co se týče kotoučů přirezlých k náboji, to je trochu problém, ale já osobně jsem se s tím taky poprvé pral. Pokud nejde srazit ani pořádnou ránou, je třeba ho naříznout třeba flexou na té ploše, na kterou dosedá disk kola a "vyrobit" tam díru tak, abys mohla třeba montpákou zapáčit mezi kotoučem a nábojem. Pak se obvykle "odlepí" a jde srazit. Dej ale hlavně bacha, abys do náboje neřízla. Matroš je teda silný dost, ale je třeba opatrně. Dosedací plochu pak pod další kotouč doporučuji napatlat grafitkou nebo měděnou vazelínou.
Koukám, jdu s křížkem po funuse... Nejspíš...
Spodní čepy je lepší vyndavat ve svěráku, tzn. srazit ho z ramene, srazit i čep řízení, odšroubovat poloosu a sundat z pístnice. Čep by tam měl být zajištěn proti pootočení zaklepáním do vybrání v těhlici. Závity jsou normálně pravé. Ale i v tom svěráku je to děs a hrůza. Hlavní je ho odjistit, jinak ho nevyndáš. Pokoušel jsem se vyklepat, bral na to hasák apod. a je to šílená práce...
Co se týče kotoučů přirezlých k náboji, to je trochu problém, ale já osobně jsem se s tím taky poprvé pral. Pokud nejde srazit ani pořádnou ránou, je třeba ho naříznout třeba flexou na té ploše, na kterou dosedá disk kola a "vyrobit" tam díru tak, abys mohla třeba montpákou zapáčit mezi kotoučem a nábojem. Pak se obvykle "odlepí" a jde srazit. Dej ale hlavně bacha, abys do náboje neřízla. Matroš je teda silný dost, ale je třeba opatrně. Dosedací plochu pak pod další kotouč doporučuji napatlat grafitkou nebo měděnou vazelínou.
23.07.2014 13:33 -
Díky za radu. Kotouč se jeden povedlo vyndat bez problémů, druhý- ten u řidiče to chudák odnesl. Spodní čep je vyměněný, ale dalo to práci. Poloosa se trochu vyhodila a vytekl olej z převodovky./ Chlapi to dělali na autě bez vyndání poloosy./ To se dá nový, co se dá dělat. Jinak až bude třeba dělat silentbloky v ramenách, jde to do servisu, na to nemáme doma už nářadí a patřičný zvedák. Teď jen dodělat to ostaní, aby to prošlo stk. Zatím ostatní drží v pohodě i tlak v klimě, hydraulice. Chci to udržovat, co to půjde. Další na díly máme a už jsme z něj brali, co bylo třeba. To druhé mělo origo najeto 113 tkm, bohužel se motor zadřel na klice, tak to zbylo na díly. Všem vám díky za pomoc.
Díky za radu. Kotouč se jeden povedlo vyndat bez problémů, druhý- ten u řidiče to chudák odnesl. Spodní čep je vyměněný, ale dalo to práci. Poloosa se trochu vyhodila a vytekl olej z převodovky./ Chlapi to dělali na autě bez vyndání poloosy./ To se dá nový, co se dá dělat. Jinak až bude třeba dělat silentbloky v ramenách, jde to do servisu, na to nemáme doma už nářadí a patřičný zvedák. Teď jen dodělat to ostaní, aby to prošlo stk. Zatím ostatní drží v pohodě i tlak v klimě, hydraulice. Chci to udržovat, co to půjde. Další na díly máme a už jsme z něj brali, co bylo třeba. To druhé mělo origo najeto 113 tkm, bohužel se motor zadřel na klice, tak to zbylo na díly. Všem vám díky za pomoc.;-);-)
24.07.2014 08:28 -
No, na tu vytaženou poloosu pozor. Ale když už vytekla část oleje, nejspíš by stálo za to ho taky vyměnit, jestli se to nedávno nedělalo.
Jinak, silentbloky na ramenech není zas takový problém, není na to potřeba zvedák, stačí hever a kozy a jde to i bez lisu, jen se svěrákem, u svého jsem to taky dělal doma... Dobré je k tomu mít teda pilku a flexu a pak jen běžné nářadí. Je to na déle, než s lisem, ale jde to. Stejně tak jsem si hrál s ložiskem v náboji.
No, na tu vytaženou poloosu pozor. Ale když už vytekla část oleje, nejspíš by stálo za to ho taky vyměnit, jestli se to nedávno nedělalo.
Jinak, silentbloky na ramenech není zas takový problém, není na to potřeba zvedák, stačí hever a kozy a jde to i bez lisu, jen se svěrákem, u svého jsem to taky dělal doma... Dobré je k tomu mít teda pilku a flexu a pak jen běžné nářadí. Je to na déle, než s lisem, ale jde to. :-) Stejně tak jsem si hrál s ložiskem v náboji. :-)
01.08.2014 03:40 -
Ja sem to robil v zime cez svatky a vzdal sem to... Byli tak zakusnute, ze sem utrhnul zverak... Nastasti darca co mi stoji na ulici to istil... Vytahel sem z neho komplet cely naboj z ktereho ten stary cep isel povolit malym hasakem a cele sem to vymnenil... Ten novy cep nezapomen dat na vazelinu abys casem zas nemnel problem ho vymnenit... A ked sa ti bude dat, tak namisto poisteni zaklepanim ho bodni COckem tak, aby sa dal zas odbrusit a budes mnet pokoj
Ja sem to robil v zime cez svatky a vzdal sem to... Byli tak zakusnute, ze sem utrhnul zverak... Nastasti darca co mi stoji na ulici to istil... Vytahel sem z neho komplet cely naboj z ktereho ten stary cep isel povolit malym hasakem a cele sem to vymnenil... Ten novy cep nezapomen dat na vazelinu abys casem zas nemnel problem ho vymnenit... A ked sa ti bude dat, tak namisto poisteni zaklepanim ho bodni COckem tak, aby sa dal zas odbrusit a budes mnet pokoj ;)
16.08.2014 11:01 -
Díky, už je to vyměněné i ten kryt navařený. Kromě silentbloků v ramenech je celá př. náprava po go. Silentbloky nechám na servisu, tohle už není pro nás práce. Ale jinak se dá vyrobit takové udělátko se čtyřma výstupkama na povolení sp. čepu. Nám pomohl od velké rozbrusky ten klíč na utahování kotouče a dlouhá trubka. Snad už bude pokoj. Auto má naj. 230 tkm a doufám, že se nezačne sypat krom běžné údržby, je to držák.
Díky, už je to vyměněné i ten kryt navařený. Kromě silentbloků v ramenech je celá př. náprava po go. Silentbloky nechám na servisu, tohle už není pro nás práce. Ale jinak se dá vyrobit takové udělátko se čtyřma výstupkama na povolení sp. čepu. Nám pomohl od velké rozbrusky ten klíč na utahování kotouče a dlouhá trubka. Snad už bude pokoj. Auto má naj. 230 tkm a doufám, že se nezačne sypat krom běžné údržby, je to držák.;-)