Tady nejde o navážení, ale když se dnes podíváš po webu a prodejnách, tak všude uvidíš normu EN. Mně osobně šlo o to upozornit na baterku, která při maximálních možných rozměrech ( které XM pro baterii má ) je nejvýkonnější a cenově dost zajímavá. A ty jsi do toho začal plést normy DIN. Pokud je tato baterie podle normy EN nejvýkonnější, tak je také nejvýkonnější podle DIN (byť v DINu bude mít tedy ten proud nižší). Spíše jde o to, že jsi tím srovnáním laikovi naznačil, že není norma jako norma a tím proudem DIN 420A jsi ji postavil na úroveň startovacího proudu, který na webu najdeš u baterii do kapacity 55Ah. Zkrátka je tohle jediná baterka, co jsem prošel weby výrobců (AKUMA, FIAM, VARTA...atd), která jako jediná má 80Ah a proud 700 A .. ostatní měly max 74Ah a proud jen 620-640A. Vše podle normy EN. Zkrátka .... laik by si řekl .." Kendy říká, že ta baterka má podle druhé normy kolem 420A .... no, ale tady na webu vidím, že tenhle proud má kdejaká baterka s kapacitou kolem 55Ah, tak co to ten extranick plácá za kraviny, že je to nejvýkonnější". .... tak už rozumíš, o co mi šlo ? Zkrátka dnes na webu a v prodejnách potkáš prakticky (možná někde existuje vyjímka) jen normu EN, takže jsem to nechtěl zamotávat tak, aby laik pak netušil, která bije.... proto ten povzdech..."ježišmarjáá".
A právě, jak jsi naznačil, tak účelem fora je řící ostatním, jak nakupovat dobře v poměru cena/výkon ... a 2350,- za tuhle baterku je celkem slušná cena .. v tom se, doufám, shodneme. Jinak se také usmívám na tvými posledními větami, řekl bych, že je to oboustranné.
Nehodlám už pokračovat v tomto flameware .... takže moje resume pro ostatní ......
Pokud chcete za rozumné peníze do svého mazla silnou baterku, zkuste BANNER UNI-BULL 80Ah/700A za cenu kolem 2350,- (záleži na prodejci).... dle všeho je v daných možných rozměrech a cenové hladině nejvýkonnějším typem, co jsem na inetu našel.
Tady nejde o navážení, ale když se dnes podíváš po webu a prodejnách, tak všude uvidíš normu EN. Mně osobně šlo o to upozornit na baterku, která při maximálních možných rozměrech ( které XM pro baterii má ) je nejvýkonnější a cenově dost zajímavá. A ty jsi do toho začal plést normy DIN. Pokud je tato baterie podle normy EN nejvýkonnější, tak je také nejvýkonnější podle DIN (byť v DINu bude mít tedy ten proud nižší). Spíše jde o to, že jsi tím srovnáním laikovi naznačil, že není norma jako norma a tím proudem DIN 420A jsi ji postavil na úroveň startovacího proudu, který na webu najdeš u baterii do kapacity 55Ah. Zkrátka je tohle jediná baterka, co jsem prošel weby výrobců (AKUMA, FIAM, VARTA...atd), která jako jediná má 80Ah a proud 700 A .. ostatní měly max 74Ah a proud jen 620-640A. Vše podle normy EN. Zkrátka .... laik by si řekl .." Kendy říká, že ta baterka má podle druhé normy kolem 420A .... no, ale tady na webu vidím, že tenhle proud má kdejaká baterka s kapacitou kolem 55Ah, tak co to ten extranick plácá za kraviny, že je to nejvýkonnější". .... tak už rozumíš, o co mi šlo ? Zkrátka dnes na webu a v prodejnách potkáš prakticky (možná někde existuje vyjímka) jen normu EN, takže jsem to nechtěl zamotávat tak, aby laik pak netušil, která bije.... proto ten povzdech..."ježišmarjáá".
A právě, jak jsi naznačil, tak účelem fora je řící ostatním, jak nakupovat dobře v poměru cena/výkon ... a 2350,- za tuhle baterku je celkem slušná cena .. v tom se, doufám, shodneme. Jinak se také usmívám na tvými posledními větami, řekl bych, že je to oboustranné.
Nehodlám už pokračovat v tomto flameware .... takže moje resume pro ostatní ......
Pokud chcete za rozumné peníze do svého mazla silnou baterku, zkuste BANNER UNI-BULL 80Ah/700A za cenu kolem 2350,- (záleži na prodejci).... dle všeho je v daných možných rozměrech a cenové hladině nejvýkonnějším typem, co jsem na inetu našel.
Nemám rád, když mne někdo napadá za něco, co je dnes standardem. Jen chci sdělit pro všechny, co mají podobné tendence ... u všech autoakumulátorů jsou dnes údaje udávány v normách EN (když už je tedy Kendy takový puntičkář na detaily .. tak nikoliv EU, ale EN) a norma DIN se již pro tyto údaje u autoakumulátorů nepoužívá, používá se norma ČSN EN 364310 a 364320, takže na nich těžko normu DIN najdete a většina prodejců na Vás při požadavku v normě DIN bude jen koukat. Jestliže si koupíte akumulátor od AKUMY,BANNERu,FIAMu či jiného výrobce, tak jsou hodnoty uváděny v normě EN a tedy porovnatelné .. a mně šlo o to, že jsem nenašel od jiného výrobce v zadaných rozměrech výkonnější akumulátor. A je tudíž NAPROSTO a ÚPLNĚ jedno, zda je to v normě EN nebo DIN (resp. v normě DIN v těchto rozměrech tedy seženete akumulátor o úplně jiném max. start. proudu). ..... A od moderátora mne mrzí upozornění, aniž by se on zamyslel nad jablkem sváru. Nerad bych se dožil toho, že zde bude brána váha názoru dle toho, jaký je kdo guru .. přesně řečeno .. je totální nesmysl a matení ostatních uvádět a srovnávat zde normu, která se již pro daný produkt nepoužívá a jen by to mátlo neznalé, protože všichni se řídí normou jinou. Takže hrušky s jablkama zde, bohužel, plete Kendy.
Nemám rád, když mne někdo napadá za něco, co je dnes standardem. Jen chci sdělit pro všechny, co mají podobné tendence ... u všech autoakumulátorů jsou dnes údaje udávány v normách EN (když už je tedy Kendy takový puntičkář na detaily .. tak nikoliv EU, ale EN) a norma DIN se již pro tyto údaje u autoakumulátorů nepoužívá, používá se norma ČSN EN 364310 a 364320, takže na nich těžko normu DIN najdete a většina prodejců na Vás při požadavku v normě DIN bude jen koukat. Jestliže si koupíte akumulátor od AKUMY,BANNERu,FIAMu či jiného výrobce, tak jsou hodnoty uváděny v normě EN a tedy porovnatelné .. a mně šlo o to, že jsem nenašel od jiného výrobce v zadaných rozměrech výkonnější akumulátor. A je tudíž NAPROSTO a ÚPLNĚ jedno, zda je to v normě EN nebo DIN (resp. v normě DIN v těchto rozměrech tedy seženete akumulátor o úplně jiném max. start. proudu). ..... A od moderátora mne mrzí upozornění, aniž by se on zamyslel nad jablkem sváru. Nerad bych se dožil toho, že zde bude brána váha názoru dle toho, jaký je kdo guru .. přesně řečeno .. je totální nesmysl a matení ostatních uvádět a srovnávat zde normu, která se již pro daný produkt nepoužívá a jen by to mátlo neznalé, protože všichni se řídí normou jinou. Takže hrušky s jablkama zde, bohužel, plete Kendy.
Mno dobrá, tak za prvé například na moji baterce která je cca rok stará jsou uvedeny obě normy, takže se asi ještě používají obě nebo se minimálně s obouma nechá potkat. Pokud na mě v obchodě bude někdo koukatjako puk že chci znát startovací proud dle DIN (kterou mimojiné uvádí jako požadavek výrobce našich miláčků) tak si od něho rozhodně baterku kupovat nebudu protože o tom ví akorát pěkný kulový a chce prodat to co má na skladě.Mno a pokud si přečteš příspěvěk který jsi napsal a na který reagoval Martin, tak tam opravdu pleteš jabka s hruškama. Já se například o kapacitě nebavil a ty tam motáš blbosti jako 15-20Ah a startování trabanta. Já řešil pouze to že existůjí dvě normy, podle kterých nejsou hodnoty porovnatelné. A navíc pokud se dobře koukám tak s napadáním a výrazy typu ježišmarjá jsi začal ty..... Já jen chtěl lidem kteří si budou v budoucnu kupovat baterku nastínit problematiku s tím spojenou aby je to nevyšlo zbytečně draho kvůli neznalosti jako kdysi mě. Což si myslím že je tak trošku posláním tohoto fóra. A to že se mě Pilda s Martinem zastali že mám pravdu asi nebude moc souviset s tím kolik jsem do fora napsal příspěvků ale asi s tím, že se ztotožňují s mým názorem a dávají mi za pravdu.Tak se prosím zamysli než zase něco plácneš a nebuď tak vztahovačnej. Jinak je mi uplně jedeno jestli startuješ na baterku z auta nebo na tužkovky.Já to psal kvůli ostatním a nehodlám se tady s tebou hádat jestli máš v autě dobrou nebo špatnou baterku. Na toto téma jsem nenapsal jediný slovo, tak se nenavážej.... :-x Koneckonců obrázek si asi každý udělá sám
Mno dobrá, tak za prvé například na moji baterce která je cca rok stará jsou uvedeny obě normy, takže se asi ještě používají obě nebo se minimálně s obouma nechá potkat. Pokud na mě v obchodě bude někdo koukatjako puk že chci znát startovací proud dle DIN (kterou mimojiné uvádí jako požadavek výrobce našich miláčků) tak si od něho rozhodně baterku kupovat nebudu protože o tom ví akorát pěkný kulový a chce prodat to co má na skladě.Mno a pokud si přečteš příspěvěk který jsi napsal a na který reagoval Martin, tak tam opravdu pleteš jabka s hruškama. Já se například o kapacitě nebavil a ty tam motáš blbosti jako 15-20Ah a startování trabanta. Já řešil pouze to že existůjí dvě normy, podle kterých nejsou hodnoty porovnatelné. A navíc pokud se dobře koukám tak s napadáním a výrazy typu ježišmarjá jsi začal ty..... Já jen chtěl lidem kteří si budou v budoucnu kupovat baterku nastínit problematiku s tím spojenou aby je to nevyšlo zbytečně draho kvůli neznalosti jako kdysi mě. Což si myslím že je tak trošku posláním tohoto fóra. A to že se mě Pilda s Martinem zastali že mám pravdu asi nebude moc souviset s tím kolik jsem do fora napsal příspěvků ale asi s tím, že se ztotožňují s mým názorem a dávají mi za pravdu.Tak se prosím zamysli než zase něco plácneš a nebuď tak vztahovačnej. Jinak je mi uplně jedeno jestli startuješ na baterku z auta nebo na tužkovky.Já to psal kvůli ostatním a nehodlám se tady s tebou hádat jestli máš v autě dobrou nebo špatnou baterku. Na toto téma jsem nenapsal jediný slovo, tak se nenavážej.... :-x Koneckonců obrázek si asi každý udělá sám :-D
No, musim říct, že já koupil (za asistence Kendyho ) baterii TAB 75Ah - startovací proud 640/400 - pravděpodobně uvádí oficiální katalog obě normy a ceny byla 2369Kč v Elitu, což neni nejlevnější prodejce, ale holt byla neděle a já bez baterky, tak mě Kendy jinam hodit nemohl...leda obchoďák nebo pumpa, což už se tady probralo.
Ale 2.5TD startovala bez problémů i po týdnu stání v letošních -20, a podle mého názoru na třílitr benzín zas tak silnou baterku nepotřebuju jako na diesla...howk
No, musim říct, že já koupil (za asistence Kendyho :-D ) baterii TAB 75Ah - startovací proud 640/400 - pravděpodobně uvádí oficiální katalog obě normy :-) a ceny byla 2369Kč v Elitu, což neni nejlevnější prodejce, ale holt byla neděle a já bez baterky, tak mě Kendy jinam hodit nemohl...leda obchoďák nebo pumpa, což už se tady probralo.
Ale 2.5TD startovala bez problémů i po týdnu stání v letošních -20, a podle mého názoru na třílitr benzín zas tak silnou baterku nepotřebuju jako na diesla...howk
Předpokladám, že norma CSN EN 50342 (olověné startovací baterie - všeobecné požadavky, metody zkoušek a číselné označování) a jiné jsou tu snad od toho, aby určovaly standard zkoušek a z toho vyplývající parametry baterie. Tyto parametry pak výrobci a prodejci uvádějí ve své nabídce.
Do citroenu XM (snad je to u všech stejné) se vleze baterie o maximálních rozměrech 278x175x190mm. V této velikosti nabízejí výrobci tyto baterie v normě EN...
výrobce
...... typ ..................... Ah / A (za studena)
BOSCH
..... GIGAWATT ............ 74 / 680
..... STANDARD ............ 74 / 680
..... SILVER ................. 66 / 510
..... SILVER PLUS ......... 66 / 640
VARTA
..... BLUE DYNAMIC ...... 74 / 680
..... BLUE DYNAMIC HP . 75 / 720
Pokud je norma normou, metody zkoušek jasně definovány a výrobci nelžou, tak snad čísla hovoří jasně, nebo i o tom se chceš hádat ? A jestli je to silver nebo dynamic HP ... to jsou parametry, které nějakým způsobem zlepšují dosavadní vlastnosti ... regenerační schopnost baterie, rychlost nabití, kapacitu vůči rozměrům atd. Nějak už jsem ze života poznal, že ty "těžce značkové výrobky" většinou nedosahují 100% úrovně parametrů výrobků firem, které se snaží prodrat na vedoucí místa a nebudu jen slepě papouškovat ... " TA JE NEJLEPŠÍ, PROTOŽE JE TO NAPŘ. BOSCH, VEDOUCÍ FIRMA NA TRHU ". Znovu se musím opakovat, že jsem pouze naznačil následující ... v určité přijatelné cenové hladině při daných maximálních rozměrech je UNI-BULL parametrově velmi rozumná volba. A jestliže mi někdo tvrdí, že tohle vše je blbost a patřím na vyšetření, tak pak jsou asi normy k ničemu, výrobci jen kecaj anebo je dotyčný podceňovaný génius.
Mým automechanikem byl (odstěhoval jsem se) kamarád, který dělá v servisu a já za ním jezdil kolikrát i jen na pokec při práci a měli tam baterii různých značek stohy ... takže viděl .. a i slyšel.
Předpokladám, že norma CSN EN 50342 (olověné startovací baterie - všeobecné požadavky, metody zkoušek a číselné označování) a jiné jsou tu snad od toho, aby určovaly standard zkoušek a z toho vyplývající parametry baterie. Tyto parametry pak výrobci a prodejci uvádějí ve své nabídce.
Do citroenu XM (snad je to u všech stejné) se vleze baterie o maximálních rozměrech 278x175x190mm. V této velikosti nabízejí výrobci tyto baterie v normě EN...
výrobce
...... typ ..................... Ah / A (za studena)
BOSCH
..... GIGAWATT ............ 74 / 680
..... STANDARD ............ 74 / 680
..... SILVER ................. 66 / 510
..... SILVER PLUS ......... 66 / 640
VARTA
..... BLUE DYNAMIC ...... 74 / 680
..... BLUE DYNAMIC HP . 75 / 720
AKUMA
..... MID ...................... 74 / 640
..... TOP ...................... 80 / 680
BANNER
..... UNI - BULL ............. 80 / 700
Pokud je norma normou, metody zkoušek jasně definovány a výrobci nelžou, tak snad čísla hovoří jasně, nebo i o tom se chceš hádat ? A jestli je to silver nebo dynamic HP ... to jsou parametry, které nějakým způsobem zlepšují dosavadní vlastnosti ... regenerační schopnost baterie, rychlost nabití, kapacitu vůči rozměrům atd. Nějak už jsem ze života poznal, že ty "těžce značkové výrobky" většinou nedosahují 100% úrovně parametrů výrobků firem, které se snaží prodrat na vedoucí místa a nebudu jen slepě papouškovat ... " TA JE NEJLEPŠÍ, PROTOŽE JE TO NAPŘ. BOSCH, VEDOUCÍ FIRMA NA TRHU ". Znovu se musím opakovat, že jsem pouze naznačil následující ... v určité přijatelné cenové hladině při daných maximálních rozměrech je UNI-BULL parametrově velmi rozumná volba. A jestliže mi někdo tvrdí, že tohle vše je blbost a patřím na vyšetření, tak pak jsou asi normy k ničemu, výrobci jen kecaj anebo je dotyčný podceňovaný génius.
Mým automechanikem byl (odstěhoval jsem se) kamarád, který dělá v servisu a já za ním jezdil kolikrát i jen na pokec při práci a měli tam baterii různých značek stohy ... takže viděl .. a i slyšel.
Nevím ... v tomto se hádat nechci .. neznám spotřebu žhavení u dieselu. Tam je potřeba energie na žhavení a následně na startér. U benzínu je to spotřeba v jednom okamžiku na startér + vstříky. Energie na jiskru není zas tak velká, ale vstřiky mají průměrně odpor kolem 2 ohmů ... paralelně u V6 tedy kolem 0,33 ohmu ... což znamená impulzový proud kolem 36-40 A. Myslím si, že 2.5TD je energeticky na tom podobně, jako V6 .. ale hádat se nechci
Nevím ... v tomto se hádat nechci .. neznám spotřebu žhavení u dieselu. Tam je potřeba energie na žhavení a následně na startér. U benzínu je to spotřeba v jednom okamžiku na startér + vstříky. Energie na jiskru není zas tak velká, ale vstřiky mají průměrně odpor kolem 2 ohmů ... paralelně u V6 tedy kolem 0,33 ohmu ... což znamená impulzový proud kolem 36-40 A. Myslím si, že 2.5TD je energeticky na tom podobně, jako V6 .. ale hádat se nechci :-)
[quote]Jestliže si koupíte akumulátor od AKUMY,BANNERu,FIAMu či jiného výrobce, tak jsou hodnoty uváděny v normě EN a tedy porovnatelné .. a mně šlo o to, že jsem nenašel od jiného výrobce v zadaných rozměrech výkonnější akumulátor. A je tudíž NAPROSTO a ÚPLNĚ jedno, zda je to v normě EN nebo DIN (resp. v normě DIN v těchto rozměrech tedy seženete akumulátor o úplně jiném max. start. proudu)[/quote]
no pokud tuhle blbost kterou jsi napsal myslis vazne tam se na me nezlo ale mam vazne obavy o tve zdravi :lol:
nechci se hadat ale vis vubec o cem pises? videl jsi nekdy vice baterek pohromade? zkousel jsi nekdy tyto baterky v realnem provotu nebo alespon na zatezovem testeru??? protoze podle toho co jsi napsal je asfaltova Akuma (ano ta se jeste dela!!) na tom stejne jako treba Boschka nebo Varta s primesi stribra v elekrodad.....a to se vyplati zvlast kdyz je cenovej rozdil cca 2500...
jedno je ale fakt ze nektere mene zname firmy si nechaji baterky delat treba u varty ale ve svych prebalech je distribuji,za mensi cenu samozderjme ale ne vzdy je to pravidlo...
zake co si pamatuju klicem tehle debaty bylo zetu nekdo napsal ze ma ve sve V6 100Ah baterku coz je pokud vis jak vypada misto na baterku u V6 nesmysl vuci rozmerum baterky
[quote]Jestliže si koupíte akumulátor od AKUMY,BANNERu,FIAMu či jiného výrobce, tak jsou hodnoty uváděny v normě EN a tedy porovnatelné .. a mně šlo o to, že jsem nenašel od jiného výrobce v zadaných rozměrech výkonnější akumulátor. A je tudíž NAPROSTO a ÚPLNĚ jedno, zda je to v normě EN nebo DIN (resp. v normě DIN v těchto rozměrech tedy seženete akumulátor o úplně jiném max. start. proudu)[/quote]
no pokud tuhle blbost kterou jsi napsal myslis vazne tam se na me nezlo ale mam vazne obavy o tve zdravi :lol:
nechci se hadat ale vis vubec o cem pises? videl jsi nekdy vice baterek pohromade? zkousel jsi nekdy tyto baterky v realnem provotu nebo alespon na zatezovem testeru??? protoze podle toho co jsi napsal je asfaltova Akuma (ano ta se jeste dela!!) na tom stejne jako treba Boschka nebo Varta s primesi stribra v elekrodad.....a to se vyplati zvlast kdyz je cenovej rozdil cca 2500:-)...
jedno je ale fakt ze nektere mene zname firmy si nechaji baterky delat treba u varty ale ve svych prebalech je distribuji,za mensi cenu samozderjme ale ne vzdy je to pravidlo...
zake co si pamatuju klicem tehle debaty bylo zetu nekdo napsal ze ma ve sve V6 100Ah baterku coz je pokud vis jak vypada misto na baterku u V6 nesmysl vuci rozmerum baterky
OK. Tenhle názor beru. Netušil jsem, že ty žhaviče tolik žerou (nikdy jsem diesel neměl). Jsem aspoň zas o něco chytřejši a beru tedy, že diesel je o hodně energeticky náročnější díky žhavení.
OK. Tenhle názor beru. Netušil jsem, že ty žhaviče tolik žerou (nikdy jsem diesel neměl). Jsem aspoň zas o něco chytřejši a beru tedy, že diesel je o hodně energeticky náročnější díky žhavení.
kdyz to reknu blbe jsou v podstate dva druhy baterii (mystim v automotive) jedny maji vysokou kapacitu a pomerne nizky startovaci proud a druhe to maji prave naopak, tj velmi vysoky startovaci proud a malou kapacitu
prvni mame kyzdy v aute a druha je napriklad ve startboxech
Diesel ma na pojistce zhaveni podle typo auta pojistku 40-60A...pri zimnim provozu dokaze pojistky nakolikrat vyletnout pri spatnem stavu el.instalace ale i pokud je vse v poradku (prechodove odpory,nasoleny motor,voda atd...) privodniho kablik (vetsinou 4-5 mm v prurezu) umi v tomto pripade "vytapet" motorovy prostor stejne jako kabel ke starteru
kdyz to reknu blbe jsou v podstate dva druhy baterii (mystim v automotive) jedny maji vysokou kapacitu a pomerne nizky startovaci proud a druhe to maji prave naopak, tj velmi vysoky startovaci proud a malou kapacitu
prvni mame kyzdy v aute a druha je napriklad ve startboxech
Diesel ma na pojistce zhaveni podle typo auta pojistku 40-60A...pri zimnim provozu dokaze pojistky nakolikrat vyletnout pri spatnem stavu el.instalace ale i pokud je vse v poradku (prechodove odpory,nasoleny motor,voda atd...) privodniho kablik (vetsinou 4-5 mm v prurezu) umi v tomto pripade "vytapet" motorovy prostor stejne jako kabel ke starteru
To je panečku odborná debata ...a co třeba tlaky válců...dá se to započítat do odběru startéru?
Mimochodem - při žhavení jde baterka téměř do zkratu vzhledem k nízkému odporu svíček a startér už jen veme trochu víc.
Při žhavení klesne napětí baterka třeba na 11V a pak ještě musí töčit startér.
To je panečku odborná debata :-D ...a co třeba tlaky válců...dá se to započítat do odběru startéru?
Mimochodem - při žhavení jde baterka téměř do zkratu vzhledem k nízkému odporu svíček a startér už jen veme trochu víc.
Při žhavení klesne napětí baterka třeba na 11V a pak ještě musí töčit startér.