Předpokladám, že norma CSN EN 50342 (olověné startovací baterie - všeobecné požadavky, metody zkoušek a číselné označování) a jiné jsou tu snad od toho, aby určovaly standard zkoušek a z toho vyplývající parametry baterie. Tyto parametry pak výrobci a prodejci uvádějí ve své nabídce.
Do citroenu XM (snad je to u všech stejné) se vleze baterie o maximálních rozměrech 278x175x190mm. V této velikosti nabízejí výrobci tyto baterie v normě EN...
výrobce
...... typ ..................... Ah / A (za studena)
BOSCH
..... GIGAWATT ............ 74 / 680
..... STANDARD ............ 74 / 680
..... SILVER ................. 66 / 510
..... SILVER PLUS ......... 66 / 640
VARTA
..... BLUE DYNAMIC ...... 74 / 680
..... BLUE DYNAMIC HP . 75 / 720
Pokud je norma normou, metody zkoušek jasně definovány a výrobci nelžou, tak snad čísla hovoří jasně, nebo i o tom se chceš hádat ? A jestli je to silver nebo dynamic HP ... to jsou parametry, které nějakým způsobem zlepšují dosavadní vlastnosti ... regenerační schopnost baterie, rychlost nabití, kapacitu vůči rozměrům atd. Nějak už jsem ze života poznal, že ty "těžce značkové výrobky" většinou nedosahují 100% úrovně parametrů výrobků firem, které se snaží prodrat na vedoucí místa a nebudu jen slepě papouškovat ... " TA JE NEJLEPŠÍ, PROTOŽE JE TO NAPŘ. BOSCH, VEDOUCÍ FIRMA NA TRHU ". Znovu se musím opakovat, že jsem pouze naznačil následující ... v určité přijatelné cenové hladině při daných maximálních rozměrech je UNI-BULL parametrově velmi rozumná volba. A jestliže mi někdo tvrdí, že tohle vše je blbost a patřím na vyšetření, tak pak jsou asi normy k ničemu, výrobci jen kecaj anebo je dotyčný podceňovaný génius.
Mým automechanikem byl (odstěhoval jsem se) kamarád, který dělá v servisu a já za ním jezdil kolikrát i jen na pokec při práci a měli tam baterii různých značek stohy ... takže viděl .. a i slyšel.