Zdravím!
Prečítal som si anbaázu chladenia a ja by som istotne urobil nasledovné:
Dôležité je, ( alko ste písali), že motor je horúci, chladič studený. Pred tým ako by som kúpil novy termostat , navrtal
by som do termostatu asi 1,5 mm otvor tak aby mohla prúdiť voda. (v lete to nevadí). Pri zohriatom motore ( niečo pred 100 st.) opatrne otvorím viečko na expanznej nádržke - nemal by odfúknuť cez expanzku!!! Ak je to O.K , kúpim nový termostat ale najprv zmeriam rozmery, teplotu otvárania, a výšku zdvihu pri plnom otvorení, U priatela v obchode z katalogu vyberiem vhodný (aj cenovo) termostat a slávnostne ( po preverení doma v hrnci na sporáku v pomaly sa zohrievajúcej vode) ho vmontujem do mojho autíčka. Ak to nepomôže a chladič ostáva studený pri horúcom motore tak je hlava ( nie moja), alebo tesnenie na odchode, samozrejme za prepokladu, že chladič, hadice a pod. sú nezanesené. Tento problém som mal na bývalom CX asi 10 mesiacov, a riešil som "problém" od poddimenzovaného chladiča až po značkový termostat.... samé hlúposti... zhodil som hlavu a dal skontrolovať. Vraj nefúka, ale keď ju zohriali na ca 85 stupňov.....začala úplne nenápadne ale hlavne nepravidelne máličko fúkať. A dôvod náhleho zohrievania bol jasný. Vzduch v sytéme ak sa dostane ku termostatu tak ten neotvorí (alebo aj náhle zavrie), viečko n a expanzke stíhalo odpúšťať, veď drží iba 1,5 atm., vetráky nemusia zopnúť , problém je na svete a môžete kúpiť termostat aj za milión. Termostat môžete pokojne vymeniť za konštrukčne a tepelne identický, alebo veľmi podobný. Nemusí byť značkový. Ja som s navrtaným termostatom ( 2 otvory 2 mm) absolvoval Chrovátsko...
Držím palce a dajte vedieť ako to dopadlo.......