Ahoj Wallcorf.
Huráááááááááá - našiel som čo som sľúbil a v prílohe posielam
Keď som tak nad tým premýšľal, tak si najprv zisti o aké amperické zaťaženie sa bude jednať ( dohromady všetky vyhrievané sedačky ) a až potom sa rozhodni aký potenciometer tam dáš ( aby ti to nevyhorelo )
Na tej schéme nie je žiadne a ani ja ho originál nemám - tak radšej neexperimentuj
Napíš mi svoju mailovú adresu !
Ahoj Wallcorf.
Huráááááááááá - našiel som čo som sľúbil a v prílohe posielam :-))
Keď som tak nad tým premýšľal, tak si najprv zisti o aké amperické zaťaženie sa bude jednať ( dohromady všetky vyhrievané sedačky ) a až potom sa rozhodni aký potenciometer tam dáš ( aby ti to nevyhorelo :-(((( )
Na tej schéme nie je žiadne a ani ja ho originál nemám - tak radšej neexperimentuj :palec
Napíš mi svoju mailovú adresu !
Přílohy: El.schéma.doc ( 3600896b ) -
katwall@zoznam.sk
Dakujem! Musim to ale cez pocitac, lebo tablet mi to nechce stiahnut. Vraj nepodporovany subor.
Ano, musim spocitat vsetky lebo musim zistit plne zatazenie (dobre, ze si mi pripomenul). Fuuuuuu, nebude to jednoduche. Radsej to naddimenzujem a na hlavny privod dam istic.
katwall@zoznam.sk
Dakujem! Musim to ale cez pocitac, lebo tablet mi to nechce stiahnut. Vraj nepodporovany subor.
Ano, musim spocitat vsetky lebo musim zistit plne zatazenie (dobre, ze si mi pripomenul). Fuuuuuu, nebude to jednoduche. Radsej to naddimenzujem a na hlavny privod dam istic.
Andy? Kukal som tu schemu SAK TO JE GULAS!!! Ale zasuvku, regulator a relatka som tam spoznal Ti poviem, toto rozlustit bude pre mna ako pre lajka riadny hlavolam. Ale vies co je na tom dobre? Ze ked to rozlustim, budem to vediet jak Otcenas a zas budem z elektrotechniky o trochu mudrejsi.
Poviem ti jak je...
Na skole som z elektrotechniky pohorel vdaka schemam ale co sa tyka elektroniky, este sa mi nestalo, ze by som si nieco nevedel opravit. Tak mi drz palce!
Andy? Kukal som tu schemu :-) SAK TO JE GULAS!!!:-)))) Ale zasuvku, regulator a relatka som tam spoznal:-d Ti poviem, toto rozlustit bude pre mna ako pre lajka riadny hlavolam. Ale vies co je na tom dobre? Ze ked to rozlustim, budem to vediet jak Otcenas a zas budem z elektrotechniky o trochu mudrejsi.:-d
Poviem ti jak je...
Na skole som z elektrotechniky pohorel vdaka schemam ale co sa tyka elektroniky, este sa mi nestalo, ze by som si nieco nevedel opravit. Tak mi drz palce!:-d
Držím. Všeobecne, tie schémy sú aj moja nočná mora a treba hlavne vedieť význam symbolicky kreslených spotrebičov a aký je to spotrebič schovaný pod akým číslom. Ostatné je už brnkačka
:palec
Držím. Všeobecne, tie schémy sú aj moja nočná mora a treba hlavne vedieť význam symbolicky kreslených spotrebičov a aký je to spotrebič schovaný pod akým číslom. Ostatné je už brnkačka:-d
Myslím, že by se Vám hodilo toto schéma (popis částí přiložen)
Schemata jsou po tom, co pochopite francouzky styl celkem rozumna.
Jinak pokud chcete experimentovat s potenciometrem jako regulaci, tak bych se do toho nepoustel. To ztrátové teplo někam bude muset jít a nebude ho málo.
Však i frantíci tam v Y4 dávali regulátorek.
Myslím si že jednoduchý PWM regulátor z 555ky určo zvládne kdokoliv :
Nazdar pánové,
Myslím, že by se Vám hodilo toto schéma (popis částí přiložen)
Schemata jsou po tom, co pochopite francouzky styl celkem rozumna.
Jinak pokud chcete experimentovat s potenciometrem jako regulaci, tak bych se do toho nepoustel. To ztrátové teplo někam bude muset jít a nebude ho málo.
Však i frantíci tam v Y4 dávali regulátorek.
Myslím si že jednoduchý PWM regulátor z 555ky určo zvládne kdokoliv ::palec
Přílohy: 631-1_20.jpg ( 348604b ) -
Pravda pravdúca. Aj ja som Wallcorfa varoval pred takým experimentom. A ďakujem aj za preposlanie schémy a popisu. Ja disponujem kompletným zoznamom , ale v nemčine a postupne si to prekladám do "jazyka môjho kmeňa". Anglina mi je bližšia. Hough - ako hovorí Winnetou
Pravda pravdúca. Aj ja som Wallcorfa varoval pred takým experimentom. A ďakujem aj za preposlanie schémy a popisu. Ja disponujem kompletným zoznamom , ale v nemčine a postupne si to prekladám do "jazyka môjho kmeňa". Anglina mi je bližšia. Hough - ako hovorí Winnetou
A co prirobit mu kondenzator? Cez diodu bych prebytocne napatie mohol vracat naspat do privodu napatia. Tym by som mohol usetrit spotrebu el. energie. Ci...?
A co prirobit mu kondenzator? Cez diodu bych prebytocne napatie mohol vracat naspat do privodu napatia. Tym by som mohol usetrit spotrebu el. energie. Ci...?
Myslím, že : urob to podľa schémy a budeš spokojne spať. Je jedno sumerské príslovie hovorí: ....
To Ti poviem ak budú hviezdy priaznivo naklonené a pôjdeme spolu pozrieť bratov Čechov do ich "historických zemí českých " na neaký ten zraz
Myslím, že : urob to podľa schémy a budeš spokojne spať. Je jedno sumerské príslovie hovorí: ....
To Ti poviem ak budú hviezdy priaznivo naklonené a pôjdeme spolu pozrieť bratov Čechov do ich "historických zemí českých " na neaký ten zraz :-d
Musel by si tam zase dať len neakú výkonovú diodu produkujúcu zase neaké teplo - zdroj problémov. Urob to čo najjednoduchšie. Čo chceš predávať tú prebytočnú energiu? Na to sú už vymyslené solárne elektrárne !
Musel by si tam zase dať len neakú výkonovú diodu produkujúcu zase neaké teplo - zdroj problémov. Urob to čo najjednoduchšie. Čo chceš predávať tú prebytočnú energiu? Na to sú už vymyslené solárne elektrárne ! :-))))
Pan autor to má celkem hezky popsáno a celé zapojení je opravdu jednoduché a včetně tý 7812 se vše krásně vejde do malé krabičky po lokoetní opěrku.
Kdybych měl na to čas, tak už jsem to dávno vyrobil - mám vyhřývaný sedačky z Y3ky v Y4, kde původně byl velur...
Každopádně ani není třeba tam dávat potenciometr, stačí přepínač s odpory (jako na schematu z citroenu)...
Když o tom tak přemýšlím, tak pouze ten otočný přepínač do středové konzoly mne dělil od stavby regulátoru... Teď už to nestíhám ani časově
Nic, dal jsem Vám aspoň námět k diskuzi, když nic jiného.
Jestli se Vám do toho můžu plést, tak bych se opravdu vydal cestou regulace pomocí 555ky:
http://ok1gth.nagano.cz/programy/regulator.pdf
Pan autor to má celkem hezky popsáno a celé zapojení je opravdu jednoduché a včetně tý 7812 se vše krásně vejde do malé krabičky po lokoetní opěrku.
Kdybych měl na to čas, tak už jsem to dávno vyrobil - mám vyhřývaný sedačky z Y3ky v Y4, kde původně byl velur...
Každopádně ani není třeba tam dávat potenciometr, stačí přepínač s odpory (jako na schematu z citroenu)...
Když o tom tak přemýšlím, tak pouze ten otočný přepínač do středové konzoly mne dělil od stavby regulátoru... Teď už to nestíhám ani časově :nevim
Nic, dal jsem Vám aspoň námět k diskuzi, když nic jiného.
Přílohy: regulator.pdf ( 192317b ) -
555 je docela nestabilni a zastarala,dnes si vystacis s minimem soucastek,v podstate jeden IO,civkou a potakem..a mas krasnej PWM regulator od 0 do vstupniho napeti s prodem kolem 5A,bez teplotniho driftu a ve vetsine pripadech skoro nepotrebujes ani chladic
555 je docela nestabilni a zastarala,dnes si vystacis s minimem soucastek,v podstate jeden IO,civkou a potakem..a mas krasnej PWM regulator od 0 do vstupniho napeti s prodem kolem 5A,bez teplotniho driftu a ve vetsine pripadech skoro nepotrebujes ani chladic
Chlapi, prrrrrrrrrrrrrrr! Ja nestavim raketoplan ani jadrovu bombu Sem len obycajny lajk, co pozna len kabliky, pajkovacku, cin a snad nejake odpory (sakra, by mna zaujimalo, jak sa mi podarilo spojazdnit mobil, vysilacku, syntetizator a ty ostatne elektronicke prkotiny) Teraz sa budem bat zaspat, ze mna ze sna budu nahanat potenciometralne odpory a budu si mna chcet ugrilovat na kondenzatorovem varici pohananym jednosmernostridavym napatim
Podme pekne polopate, logististicky
Chcem, aby mi to ohralo ale nespalilo prdel. Proste abych si mohel nastavit teplotu dle mojich ctenych a rozmaznanych pulek
Co tam mam dat a kde to zezenem?
Chlapi, prrrrrrrrrrrrrrr! Ja nestavim raketoplan ani jadrovu bombu:-d Sem len obycajny lajk, co pozna len kabliky, pajkovacku, cin a snad nejake odpory:-d (sakra, by mna zaujimalo, jak sa mi podarilo spojazdnit mobil, vysilacku, syntetizator a ty ostatne elektronicke prkotiny:-d) Teraz sa budem bat zaspat, ze mna ze sna budu nahanat potenciometralne odpory a budu si mna chcet ugrilovat na kondenzatorovem varici pohananym jednosmernostridavym napatim:-p:-d
Podme pekne polopate, logististicky:-d
Chcem, aby mi to ohralo ale nespalilo prdel. Proste abych si mohel nastavit teplotu dle mojich ctenych a rozmaznanych pulek:-d:-d
Co tam mam dat a kde to zezenem?
Nehledě na dobrý návrh, tak bych 555ku nezavrhoval. Už jen pro její nízkou cenu a výbornou dostupnost. A hlavně prdelnímu topení je jedno jestli střída bude 42:58 místo 50:50.
K věci: Záleží co máš a jak chceš aby to fungovalo v XM. Já třebas sháním panel do středový konzoly... Pokud si tam budes chti udelat jednoduchý ovládání "nesériový", tak není co řešit.
Schéma ti na sadu dvou sedaček snad dám dokupy přes víkend. V týdnu na to fakt nemám čas.
Bude tam jeden švábík (NE556), jeden stabilizátorek 7812 a dva nějaký výkonový tranzistory.
Nevidim to na nic složitýho... Jen není čas
2 Autodiag: Máš v hlavě nějaký ten jednoduchý švábík na PWM? Katalogy mám doma a docela by mně zajímalo který máš na mysli - ať to doma nehledám jak trubka.
Jsem příznivcem "čistých" a jednoduchých řešení i za vyšší cenu, tak bych se při stavbě PWM pro sebe nějakému hezkému řešení nevyhýbal
Nehledě na dobrý návrh, tak bych 555ku nezavrhoval. Už jen pro její nízkou cenu a výbornou dostupnost. A hlavně prdelnímu topení je jedno jestli střída bude 42:58 místo 50:50.
K věci: Záleží co máš a jak chceš aby to fungovalo v XM. Já třebas sháním panel do středový konzoly... Pokud si tam budes chti udelat jednoduchý ovládání "nesériový", tak není co řešit.
Schéma ti na sadu dvou sedaček snad dám dokupy přes víkend. V týdnu na to fakt nemám čas.
Bude tam jeden švábík (NE556), jeden stabilizátorek 7812 a dva nějaký výkonový tranzistory.
Nevidim to na nic složitýho... Jen není čas ;-)
2 Autodiag: Máš v hlavě nějaký ten jednoduchý švábík na PWM? Katalogy mám doma a docela by mně zajímalo který máš na mysli - ať to doma nehledám jak trubka.
Jsem příznivcem "čistých" a jednoduchých řešení i za vyšší cenu, tak bych se při stavbě PWM pro sebe nějakému hezkému řešení nevyhýbal :)
Ked budes taky dobry, byl bych ti moc vdacny Ale budem s tym uz muset fakt neco spravit, lebo zacinam mnet zdravotne problemy a potahy nepomahaju
Ked budes taky dobry, byl bych ti moc vdacny :-) Ale budem s tym uz muset fakt neco spravit, lebo zacinam mnet zdravotne problemy a potahy nepomahaju :-(
a nebude opravdu lepsi si na vrakaci sehnat original nez pul roku neco bastlt a dalsiho premejslet jak to tam dat a jak to bude vypadat ???
a nebude opravdu lepsi si na vrakaci sehnat original nez pul roku neco bastlt a dalsiho premejslet jak to tam dat a jak to bude vypadat ???
Sak vrakac by byl najlepsi rieseni. Ale co ked sem hledal jak blbec vrakace a jedine, co sem nasel bylo tady asi 40 kilaku, lenze ani jedna xmka nemnela vyhrivani sedadel Este mam v zalohe Nitru ale tam zavolam az zajtra.
Sak vrakac by byl najlepsi rieseni. Ale co ked sem hledal jak blbec vrakace a jedine, co sem nasel bylo tady asi 40 kilaku, lenze ani jedna xmka nemnela vyhrivani sedadel:-( Este mam v zalohe Nitru ale tam zavolam az zajtra.
No a nad originál výrobkom nazvaným "vyhrievaný autopoťah " za pár euráčov si nerozmýšľal ?
No a nad originál výrobkom nazvaným "vyhrievaný autopoťah " za pár euráčov si nerozmýšľal ?