mám takový menší problém. V listopadu jsem měnil tyčky řízení, bohužel z mé blbosti jsem tam musel dát Starline, tak tam chci dát už kvalitnější FEBIny (starline po 5 tisících ještě neklepe, což se divím). Chci to ale měnit z jiného důvodu a to z toho, že jsem si při výměně Starline všiml, že mám potrhané manžety na řízení a ty bych chtěl teď vyměnit (při koupi tyček jsem si toho nevšiml, jinak bych je koupil a snad vyměnil taky). Na levé straně je výměna v pohodě, ale na pravé je na konci hřebenu nějaký nálitek (asi nalisovaný), na kterém je našroubován píst posilovače a nejsem si úplně jist, jak se ten bazmek z hřebenu řízení sundavá. Předpokládám, že se sundavá stahovákem? Nebo je na to nějaký fígl? Jinak se tam nová manžeta bez potrhání nedá dát.
Děkuji za radu.
Ahoj lidi,
mám takový menší problém. :) V listopadu jsem měnil tyčky řízení, bohužel z mé blbosti jsem tam musel dát Starline, tak tam chci dát už kvalitnější FEBIny (starline po 5 tisících ještě neklepe, což se divím). Chci to ale měnit z jiného důvodu a to z toho, že jsem si při výměně Starline všiml, že mám potrhané manžety na řízení a ty bych chtěl teď vyměnit (při koupi tyček jsem si toho nevšiml, jinak bych je koupil a snad vyměnil taky). Na levé straně je výměna v pohodě, ale na pravé je na konci hřebenu nějaký nálitek (asi nalisovaný), na kterém je našroubován píst posilovače a nejsem si úplně jist, jak se ten bazmek z hřebenu řízení sundavá. Předpokládám, že se sundavá stahovákem? Nebo je na to nějaký fígl? Jinak se tam nová manžeta bez potrhání nedá dát. :(
Děkuji za radu.
Já myslím, že je nutné vytáhnout to s celou hřebenovou tyčí a tu vyndáš až když
odpojíš píst a vyndáš rozvodku (nebo jak to říct) posilovače. Jinak ty starline tam
nech ať nemusíš dělat znova geometrii nebo dej lemforder. Ta ostatní druhovýroba
taky nejni žádné terno. A taky pozor ty náhradní manžety bývají z gumy (např. GOMET)
a vůbec tam nepasují, origo jsou plastové.
Já myslím, že je nutné vytáhnout to s celou hřebenovou tyčí a tu vyndáš až když
odpojíš píst a vyndáš rozvodku (nebo jak to říct) posilovače. Jinak ty starline tam
nech ať nemusíš dělat znova geometrii nebo dej lemforder. Ta ostatní druhovýroba
taky nejni žádné terno. A taky pozor ty náhradní manžety bývají z gumy (např. GOMET)
a vůbec tam nepasují, origo jsou plastové.
Což, FEBI se nebojím, zvlášť po zkušenosti z Xantie, že tyčky stabilizátorů Starline vydržely tisíc kilometrů, než začaly klepat (poté jsem si řekl že kromě nouzovek mi Starline nesmí do baráku), Lemforder asi 10 000 km a FEBI držely i po 15 (do prodeje) a nový majitel s tím najel zatím dalších 7 a ještě je určitě neměnil.
Co se týče manžet, tak jsem měl v merku od TRW, ale ještě mrknu, jestli jsou plastové (ty mám na autě) nebo guma.
Jinak, s tou výměnou jsi mě vůbec nepotěšil. To si snad půjdu hodit mašli, než to řízení pak nastavovat. Ale to bych kvůli tomu musel vyndavat i volantovou tyč vč pastorku, abych vyndal hřeben. To snad koupím tu manžetu opravdu gumovou a snad to půjde bez poškození přetáhnout přes ten debilní nálitek.
Jinak, přeji vše nejlepší do Nového roku a koukám, že bydlíme kousek od sebe.
Což, FEBI se nebojím, zvlášť po zkušenosti z Xantie, že tyčky stabilizátorů Starline vydržely tisíc kilometrů, než začaly klepat (poté jsem si řekl že kromě nouzovek mi Starline nesmí do baráku), Lemforder asi 10 000 km a FEBI držely i po 15 (do prodeje) a nový majitel s tím najel zatím dalších 7 a ještě je určitě neměnil. :)
Co se týče manžet, tak jsem měl v merku od TRW, ale ještě mrknu, jestli jsou plastové (ty mám na autě) nebo guma.
Jinak, s tou výměnou jsi mě vůbec nepotěšil. :( To si snad půjdu hodit mašli, než to řízení pak nastavovat. Ale to bych kvůli tomu musel vyndavat i volantovou tyč vč pastorku, abych vyndal hřeben. To snad koupím tu manžetu opravdu gumovou a snad to půjde bez poškození přetáhnout přes ten debilní nálitek. :(
Jinak, přeji vše nejlepší do Nového roku a koukám, že bydlíme kousek od sebe. :D
No právě moje zkušenost je taková, že ta gumová je krátká a v rejdu se svleče a naopak
v druhém rejdu se kroutí,protože má mnohem tlustší stěnu.
Když jsi měnil tyčky už to neklepe? Moje zkušenost (další ) z BX i XM . To co nejvíc
mlátí je vyběhané pouzdro hřebenové tyče na pravé straně. A právě když se vše vymění
je to ještě horší, ale je možné, že novější modely mají konstrukční změny.
No právě moje zkušenost je taková, že ta gumová je krátká a v rejdu se svleče a naopak
v druhém rejdu se kroutí,protože má mnohem tlustší stěnu.
Když jsi měnil tyčky už to neklepe? Moje zkušenost (další :-) ) z BX i XM . To co nejvíc
mlátí je vyběhané pouzdro hřebenové tyče na pravé straně. A právě když se vše vymění
je to ještě horší, ale je možné, že novější modely mají konstrukční změny.
Je to divné, ale kromě spodních čepů, které jsou dobré, mám kompletně přečepovanou přední nápravu, vč. silentbloků na ramenech (ale blbec jsem neměnil uložení stabíku) a něco mi tam stejně mlátí a do cca 1400 ot./min. při větším sešlápnutí plynu i rezonuje, výfuk to určitě není, řeším to už od výměny silentbloků v rameni (od zhruba začátku léta) a zmizí to, pokud přišlápnu za jízdy ručku a tak to tipuji na problém okolo drátů držících lanovody nebo přímo lanovodů (ale nemám to potvrzené, jen opravdu tipuji, naposledy jsem se v půlce prosince vrtal v ručce ve třmenech, vyskočila mi tam pružina z té drážky s perem). A ten zvuk (klepání a rezonování) jde buď z okolí tunelu nebo z pravé strany. I při výměně spojky v říjnu jsem po tom pátral a nic nenašel.
To pouzdro je přímo v "trubce", kde běhá hřebenová tyč? Jen si nejsem jist, jestli se to vůbec dá sehnat i citroenu, protože v citroen servisu jsem nic takového neviděl jako sanostatný díl, ale je to týden, co jsem se na to naposledy koukal a až přijdu domů, zkusím na to mrknout blíže. Tohle píšu z telefonu...
EDIT: předpokládám, že to uložení bude mít číslo SAS 0594104?
Je to divné, ale kromě spodních čepů, které jsou dobré, mám kompletně přečepovanou přední nápravu, vč. silentbloků na ramenech (ale blbec jsem neměnil uložení stabíku) a něco mi tam stejně mlátí a do cca 1400 ot./min. při větším sešlápnutí plynu i rezonuje, výfuk to určitě není, řeším to už od výměny silentbloků v rameni (od zhruba začátku léta) a zmizí to, pokud přišlápnu za jízdy ručku a tak to tipuji na problém okolo drátů držících lanovody nebo přímo lanovodů (ale nemám to potvrzené, jen opravdu tipuji, naposledy jsem se v půlce prosince vrtal v ručce ve třmenech, vyskočila mi tam pružina z té drážky s perem). A ten zvuk (klepání a rezonování) jde buď z okolí tunelu nebo z pravé strany. I při výměně spojky v říjnu jsem po tom pátral a nic nenašel. :(
To pouzdro je přímo v "trubce", kde běhá hřebenová tyč? Jen si nejsem jist, jestli se to vůbec dá sehnat i citroenu, protože v citroen servisu jsem nic takového neviděl jako sanostatný díl, ale je to týden, co jsem se na to naposledy koukal a až přijdu domů, zkusím na to mrknout blíže. Tohle píšu z telefonu...
EDIT: předpokládám, že to uložení bude mít číslo SAS 0594104? :)
Ty to nevím? Tohle (SAS 0594104) bude něco jiného. To pouzdro není ani v katalogu nd.
a byla by hloupost to řešit přes citroen. Na to stačí šikovný soustružník a kus bronzu.
Sám to chci jednou takhle vyřešit. Ale nejdřív zkus jestli je problém tam.
Co se týká vibrací, u 2.1 td bývají vyběhané vnitřní klouby poloos a to dělá největší bordel
v tahu, ale jestli je to tvůj případ nevím.
Ty to nevím? Tohle (SAS 0594104) bude něco jiného. To pouzdro není ani v katalogu nd.
a byla by hloupost to řešit přes citroen. Na to stačí šikovný soustružník a kus bronzu.
Sám to chci jednou takhle vyřešit. Ale nejdřív zkus jestli je problém tam.
Co se týká vibrací, u 2.1 td bývají vyběhané vnitřní klouby poloos a to dělá největší bordel
v tahu, ale jestli je to tvůj případ nevím.
Tedy předpokládám, že to bronzové pouzdro bude v ústí obalu řízení? A že se to pozná tak, že bude mít vakl při hýbání s tyčí "nahoru a dolů a po směru a proti směru jízdy?" Se soustružením asi problém nebude, dělám ve strojírenství, ale pro zjištění rozměru to stejně budu muset rozebrat.
Což myslím, že s poloosami by problém být snad neměl, klasické příznaky při poloosách v háji se nedostavují, tedy cvakání v rejdu atd. není.
Jinak, ono to ani nevibruje, jen to rezonuje. Ale ještě mě tak napadlo, ve velmi nízkých otáčkách při záběru mi "poskakuje" fofrklacek, ještě zkusím mrknout na ten spodní silentblok motoru (co je pod autem), jestli není urvaný. To by vlastně pak taky dělalo tenhle brajgl.
Co se týče manžet, zkusím koupit na tu pravou stranu raději víc ks a typů a zkusím laborovat, jestli by ten zku... podělaný nálitek nešel třeba opravdu sundat stahovákem (či to nějak šikovně obejít, aby se nemusel vyndavat hřeben), protože už si nejsem jist, jestli tam byl nějaký spoj nebo jestli to byl jeden kus s hřebenem. Pokud by se přece jen musel vyndavat hřeben, tak by mě asi sralo, že bych to musel dělat dvakrát, tedy i pak při výměně toho pouzdra, pokud by bylo v háji. To si to raději nechám rozebraný a budu chvíli jezdit s krajní nelibostí Filckou.
Jinak, samozřejmě taky pod manžety mám v plánu nacpat sakra hodně vazelíny, víš, co tam zhurba patří za typ? Grafitku do poolos nevidím jako úplně optimální, spíš bych to viděl na G00, tedy vazelínu do ložisek?
Tedy předpokládám, že to bronzové pouzdro bude v ústí obalu řízení? :-) A že se to pozná tak, že bude mít vakl při hýbání s tyčí "nahoru a dolů a po směru a proti směru jízdy?" Se soustružením asi problém nebude, dělám ve strojírenství, ale pro zjištění rozměru to stejně budu muset rozebrat. ;-)
Což myslím, že s poloosami by problém být snad neměl, klasické příznaky při poloosách v háji se nedostavují, tedy cvakání v rejdu atd. není.
Jinak, ono to ani nevibruje, jen to rezonuje. Ale ještě mě tak napadlo, ve velmi nízkých otáčkách při záběru mi "poskakuje" fofrklacek, ještě zkusím mrknout na ten spodní silentblok motoru (co je pod autem), jestli není urvaný. To by vlastně pak taky dělalo tenhle brajgl.
Co se týče manžet, zkusím koupit na tu pravou stranu raději víc ks a typů a zkusím laborovat, jestli by ten zku... podělaný nálitek nešel třeba opravdu sundat stahovákem (či to nějak šikovně obejít, aby se nemusel vyndavat hřeben), protože už si nejsem jist, jestli tam byl nějaký spoj nebo jestli to byl jeden kus s hřebenem. Pokud by se přece jen musel vyndavat hřeben, tak by mě asi sralo, že bych to musel dělat dvakrát, tedy i pak při výměně toho pouzdra, pokud by bylo v háji. To si to raději nechám rozebraný a budu chvíli jezdit s krajní nelibostí Filckou. :-))))
Jinak, samozřejmě taky pod manžety mám v plánu nacpat sakra hodně vazelíny, víš, co tam zhurba patří za typ? Grafitku do poolos nevidím jako úplně optimální, spíš bych to viděl na G00, tedy vazelínu do ložisek?
Mam ten isty problem jak s rezonovanim, tak i s manzetama. Nejdem to ale teraz riesit, bo je zima a rizeni sem vytahoval asi milion krat a vubec sa na to netesim...
S tym hrebenem asi neporiesis nic. Tez sem dlho spekuloval ale na nic nedosel. Musi to cele ven. S ridici tyci je najmensi problem... Uvolnis ten srob nad domkem, co ti zvira drazkovani a zrazis to cele kladivkem. Ridici tyc je teleskopicka, takze sa ti to cele aj s hardyspojku schova do teho vyklenku z ktereho vychadza ridici tyc... Musis odpojit domek rizeni od hydrauliky a odmontovat od rizeni, inak to ven nedostanes... Potom odmontuj tycky rizeni, posilovaci pist od rizeni, rizeni od napravy a tak dale a tak dale... Poradim ti jednu vec... Ked uz to uz budes mnet vse venku, vymen si aj simeringy v domku. Rozebiraj to opatrne, protoze na te otocne hridelce su 4 silonove kruzky, ktere sa zvyknu polamat. Najprv vyber ten mensi simering zajisteny segerkou a potom to cele opatrne vyrazaj kladivkem smeren na druhu stranu. Predtym ale nez sa do teho pustis, zisti si rozmery tech simeringu protoze ten mensi je atypicky a je problem ho sehnat... Ja mam nekde ty rozmery zapisane tak jestli chces, vynucham to a poslem ti ich do posty
Co sa tyka teho neprijemneho rezonovani, myslim, ze klokan mi radil vymnenit ten spodny silentblok co si uz spominal...
Tak hodne stesti!
Mam ten isty problem jak s rezonovanim, tak i s manzetama. Nejdem to ale teraz riesit, bo je zima a rizeni sem vytahoval asi milion krat a vubec sa na to netesim...
S tym hrebenem asi neporiesis nic. Tez sem dlho spekuloval ale na nic nedosel. Musi to cele ven. S ridici tyci je najmensi problem... Uvolnis ten srob nad domkem, co ti zvira drazkovani a zrazis to cele kladivkem. Ridici tyc je teleskopicka, takze sa ti to cele aj s hardyspojku schova do teho vyklenku z ktereho vychadza ridici tyc... Musis odpojit domek rizeni od hydrauliky a odmontovat od rizeni, inak to ven nedostanes... Potom odmontuj tycky rizeni, posilovaci pist od rizeni, rizeni od napravy a tak dale a tak dale... Poradim ti jednu vec... Ked uz to uz budes mnet vse venku, vymen si aj simeringy v domku. Rozebiraj to opatrne, protoze na te otocne hridelce su 4 silonove kruzky, ktere sa zvyknu polamat. Najprv vyber ten mensi simering zajisteny segerkou a potom to cele opatrne vyrazaj kladivkem smeren na druhu stranu. Predtym ale nez sa do teho pustis, zisti si rozmery tech simeringu protoze ten mensi je atypicky a je problem ho sehnat... Ja mam nekde ty rozmery zapisane tak jestli chces, vynucham to a poslem ti ich do posty :-d
Co sa tyka teho neprijemneho rezonovani, myslim, ze klokan mi radil vymnenit ten spodny silentblok co si uz spominal...
Tak hodne stesti! :-d
Uf, to snad tam raději nechám a obnovím můj dosavadní provizorní systém, tzn. omotat izolačkou (což zatím drží), než abych kvůli manžetě vyndaval řízení. Těch manžet koupím na pravou stranu víc (nejsou zas až tak drahé) a zkusím vymyslet způsob, jak je tam dostat, aniž bych opravdu vytahoval řízení. Třeba pak napíšu článek, minimálně bych sem napsal postup. Ale dostanu se na to až po druhé půlce ledna.
EDIT: Tak mám určitě urvaný ten větší silentblok, co je zalisovaný v držáku ložiska poloosy. Do prkna, že jsem si toho nevšiml, když jsem dělal tu spojku a tu poloosu vyndaval. No nic, už mám objednaný nový (110 Kč za SASIC není tak špatná cena (bohužel třeba Hutchinson, který se dodával asi jako originál, se asi jinde než kromě citroenu koupit nedá)) společně s manžetami (taky sasic 2x na každou stranu) i tyčkami (febi) a to vše za litra. Tak uvidíme.
Uf, to snad tam raději nechám a obnovím můj dosavadní provizorní systém, tzn. omotat izolačkou (což zatím drží), než abych kvůli manžetě vyndaval řízení. :-o Těch manžet koupím na pravou stranu víc (nejsou zas až tak drahé) a zkusím vymyslet způsob, jak je tam dostat, aniž bych opravdu vytahoval řízení. Třeba pak napíšu článek, minimálně bych sem napsal postup. :-) Ale dostanu se na to až po druhé půlce ledna.
EDIT: Tak mám určitě urvaný ten větší silentblok, co je zalisovaný v držáku ložiska poloosy. Do prkna, že jsem si toho nevšiml, když jsem dělal tu spojku a tu poloosu vyndaval. No nic, už mám objednaný nový (110 Kč za SASIC není tak špatná cena (bohužel třeba Hutchinson, který se dodával asi jako originál, se asi jinde než kromě citroenu koupit nedá)) společně s manžetami (taky sasic 2x na každou stranu) i tyčkami (febi) a to vše za litra. :-) Tak uvidíme. :-)
Tak už mi přišly dvoje tyčky řízení FEBI, manžeta na levou stranu FEBI, dvě manžety na pravou stranu SASIC a silentblok pod motorem SASIC a to vše za 1140 Kč vč. poštovného. Docela mě překvapilo, že ty pravé manžety jsou plastové a ta levá od FEBI je gumová. No nic, už ji mám, stejně se od tohoto prodejce jiná, než FEBI na můj rozměr tyčky řízení (na závit pro čep řízení M16 - což by měly mít až Y4, Y3 myslím měly čepy se závitem M14) objednat nedala.
Tak už mi přišly dvoje tyčky řízení FEBI, manžeta na levou stranu FEBI, dvě manžety na pravou stranu SASIC a silentblok pod motorem SASIC a to vše za 1140 Kč vč. poštovného. :-) Docela mě překvapilo, že ty pravé manžety jsou plastové a ta levá od FEBI je gumová. :-( No nic, už ji mám, stejně se od tohoto prodejce jiná, než FEBI na můj rozměr tyčky řízení (na závit pro čep řízení M16 - což by měly mít až Y4, Y3 myslím měly čepy se závitem M14) objednat nedala. :palec