19.06.2006 04:46 -
Startování a volnoběh V6 r.v. 1991
Už jsem to samé psal na fóru citroeny.cz, nicméně víc hlav víc ví ... Popis závady: kromě toho, že zahřátý motor v letních vedrech nejde nastartovat (ani se neotočí startér), začal v poslední době dělat to, že dost neochotně startuje, i když se startér točí ... většinou ho musím nechat točit docela dlouho, než chytne (dřív chytal téměř hned). Další věc je, že většinou běží na 2-3 válce, střílí a někdy zpočátku nereaguje ani na sešlápnutí plynu.Pomůže jen hned po startu ho pořádně protočit a držet ve vyšších otáčkách, jinak to začně dělat znovu. Zajímavé je, že takhle startuje jen na benzín - pokud nastartuju, protočím ho a hned přepnu na LPG, je klid a motor běží normálně. V poslední době jsem měnil jen potenciometr škrtící klapky, ale jeho špatné nastavení by podle některých příspěvků na fóru nemělo mít vliv na volnoběh, takže předpokládám, že se tím "střílením" odpálilo nějaké čidlo ... ale jak zjistit které?
Trochu jsem se hrabal v motoru a zjistil, že nastavování potenciometru škrtící klapky na to opravdu nemá vliv. Otáčky na volnoběh stále kolísají, na benzín docela dost, na LPG podstatně méně. Zahřátý motor se chová o něco líp než studený a navíc - pokud při provozu na benzín prudce sešlápnu plyn, motor se na chviličku přidusí a pak teprve rozeběhne. Pokud plyn sešlapuju pomaličku, cca první centimetr dráhy pedálu si motor přidává a ubírá jak chce a až teprve dál normálně zvyšuje otáčky. Není tam kromě potenciometru škrtící klapky ještě jiný snímač polohy plynového pedálu?
Kromě toho - pokud u klapky sundám hadici od sání a zkusím nasávací otvor ucpat rukou, motor běží pořád dál a ještě trochu zvýší otáčky ... neměl by bez vzduchu chcípnout? Takhle to vypadá, že je někde další dírka ...