No já jsem nemyslel tím, že je rozdíl zanedbatelný, to, že je nepatrný. Dokonce bych řekl, že je to rozdíl "jako kráva". Po obvodu to dělá několik centimetrů. Tou zanedbatelností jsem myslel, že se to nijak významně neprojevuje na funkci čerpadla, potažmo celé hydraulické soustavy.
Stejně by mne zajímalo na základě čeho jsou ty průměry řemenic pro určité řady aut stanovovány, protože například to čerpadlo z naftové BX, které mám namontované na svém starém benzínovém dvoulitru XM, má průměr řemenice o hodně větší než byl na tom původním čerpadle, které tam bylo z výroby. Přitom ale logické by bylo (tak jak píše Kendy) aby u motorů, pracujících na nižších otáčkách, byl průměr řemenice čerpadla menší...a tím pádem se čerpadlo točilo rychleji a vyrovnávalo tak nižší otáčky dieselových motorů. Jenže to všechno stejně přestává platit v okamžiku, kdy se motor roztočí do vyšších otáček.
Takže moje teorie je, že ty průměry řemenic jsou stanovovány tak, aby v určitých kritických otáčkách motoru vytvářelo čerpadlo přesně určený tlak, a to na základě jakýchsi empiricky naměřených hodnot...jinak si to vysvětlit neumím. No a když jsem se na tohle kdysi vyptával v autorizovaném servisu...hádejte co jsem se dozvěděl...samozřejmě nic, koukali na mě, jako tele na nový vrata.